Duizenden uren Olympische beelden

gisteren zijn de Olympische Spelen in Athene begonnen. Tot 29 augustus staan kranten en tv bol van de wedstrijden in de Griekse hoofdstad. Wie nog meer wil, kan terecht op internet.

De officiële website van de Spelen is te vinden op www.athens2004.com. De site is naar keuze in het Engels, Frans of Grieks en zeer uitvoerig. Ze bevat onder meer informatie over de sportaccommodaties, tickets voor de wedstrijden en het openbaar vervoer in Athene. De site geeft van alle deelnemers een korte biografie, een rijke bron van wetenswaardigheden en trivia. Wie wil weten op welke plaats wielrenner Erik Dekker bij de Spelen van Sydney op de tijdrit eindigde, vindt er het antwoord: hij werd 29ste. Zo ook het antwoord op de prangende vraag wat de grootste hobby is van de in Wagga Wagga geboren Australische hockeyster Melanie Twitt: winkelen. En niet alleen atleten hebben hun biografie, de deelnemende paarden ook.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een eigen pagina, www.olympic.org, evenals het Nederlands Olympisch Comité NOC-NSF, www.noc-nsf.nl. Voor beide sites geldt dat ze veel informatie bieden over de Olympische beweging en haar geschiedenis, maar over de Spelen in Athene zijn ze minder uitgebreid dan de officiële webpagina. De site van het IOC heeft wel een database met alle medaillewinnaars sinds 1896: www.olympic.org/uk/athletes/results. De zoekfunctie is geen toonbeeld van eenvoud, maar doorzetters kunnen daar bijvoorbeeld alle Ethiopiërs vinden die ooit een atletiekmedaille gewonnen hebben (Abebe Bikila was de eerste) of alle Olympische medailles die turnster Vera Caslavska ooit veroverde.

Naast deze officiële en talloze particuliere websites bieden ook omroepen en kranten veel voor de sportliefhebber. Deze krant, die afgelopen donderdag een Olympische bijlage bevatte, heeft bijvoorbeeld op www.nrc.nl een dossier over de Spelen met nieuwsberichten en achtergrondartikelen. Veel andere kranten en omroepen bieden vergelijkbare informatiepakketten

Speciale vermelding verdient de NOS, waar de echte diehards terecht kunnen op de site www.nos.nl/os2004. Behalve de 200 uur Olympische sport die op de Nederlandse televisie te zien is, toont de omroep tijdens de Spelen op internet tweeduizend uur `extra' live beeldmateriaal van alle Olympische sporten. Dit gebeurt in vier `feeds' (beeldstromen), waarbij geen commentaar zit, alleen omgevingsgeluid. Voor dit experiment heeft de NOS een samenwerkingsverband gesloten met KPN: de NOS zorgt voor de beelden, de KPN verzorgt de technische kant van de zaak.

www.athens2004.com, www.nos.nl/os2004

    • Hans van Laarhoven