Dell zet Hewlett Packard onder druk

Computerproducent Hewlett Packard (HP) kan de schuld voor de tegenslagen van dit kwartaal zoveel als het wil in tijdelijke oorzaken zoeken, de werkelijke problemen van de computerfabrikant zijn structureel. Concurrent Dell is namelijk bezig de activiteiten van HP één voor één te vernietigen.

Het verschil tussen de twee bedrijven is dat Dell zijn pc's en servers direct aan de klanten verkoopt, terwijl HP gebruik maakt van tussenhandelaren. Het voordeel voor Dell is dat het bedrijf door de directe verkoop een groter deel van de omzet voor zichzelf kan houden. Daarom is het geen verrassing dat Dell op de verkoop van zijn pc's en servers een operationele winst kon verwezenlijken, ondanks de lage brutomarge van 3 procent. HP boekte daarentegen een vlakke en een negatieve operationele winst bij deze divisies.

Het bedrijfsmodel van Dell is ook minder kapitaalintensief. Terwijl de voorraden van HP een waarde vertegenwoordigen van 36 procent van de kwartaalomzet, bedragen die van Dell slechts 3,6 procent daarvan. Tel dat op bij de grotere efficiëntie van Dell en het concern kan zijn concurrent op iedere markt in het stof doen bijten. Als dit het toppunt van HP's kunnen is op een groeimarkt, krijg je rillingen. HP geeft toe dat de omzet tegen het einde van het afgelopen kwartaal leek te vertragen. Op een gegeven moment zal het concern zien dat zijn pc- en serverdivisies kapitaal vernietigen.

Dell hoopt die dag naderbij te brengen door de melkkoe van HP op de korrel te nemen. Hoewel de printerdivisie slechts 10 procent van HP's omzet voor haar rekening neemt, zorgt zij voor bijna een kwart van de operationele winst. Dell breidt nu zijn activiteiten op dit terrein in rap tempo uit.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran