De compacte zomerbijlage, uw mening (6)

U reageerde de afgelopen weken massaal op onze oproep uw mening te geven over de compacte zaterdagbijlage op tabloidformaat. Wij ontvingen ongeveer 150 brieven en briefkaarten en ruim 1.000 e-mails. De reacties lokten soms elkaar uit: Lezers die vernamen hoe enthousiast de meesten van hen waren, besloten ons toch maar te laten weten dat zij juist bedenkingen hadden. Een selectie van de reacties staat op de achterzijde van deze laatste zomerbijlage, met een nawoord van de hoofdredactie.

Strand

Las ik nu goed dat u eind augustus de zaterdagbijlage weer op het oude formaat gaat afdrukken? Waarom is dat en wat een ramp. Bijna iedereen is toch enthousiast over dit handzame formaat? Op het strand, in auto en trein en zelfs in het bad kan je nu zonder moeite de krant hanteren.

Daarom graag zo laten die bijlage!

Valerie Schepers Middelburg

Jaren '60

Abonnee sinds de jaren '60, nog nooit een ingezonden brief gestuurd. Het zomerkatern doet mij naar `de pen' grijpen: doorgaan!! Het is een zoveel handzamer formaat. De hele krant op klein formaat hoeft niet voor mij; ik zou er echter geen enkel bezwaar tegen hebben.

Beatrice Bosnjakovic Den Haag

Onwaardig

Wij zijn zo'n 35 jaar abonnee op uw krant. Toen wij vorige week het eerste exemplaar van Zaterdag &cetera op tabloidformaat in handen kregen, zeiden we direct tegen elkaar: dat is onze NRC niet. Een kwaliteitskrant onwaardig. We vinden het geen succes en niet voor herhaling vatbaar. Volgens mij zijn ook de gebruikte letters kleiner. Is het zo, dat het management al reeds besloten heeft de verandering blijvend door te voeren en met opgeklopte halleluja-verhalen van lezers zijn gelijk probeert te halen?

Ik denk, dat de wat oudere lezers een formaat Spits niet op prijs stellen.

J.H.M. van Dinten Deventer

Dubbelfocus

Proefondervindelijk aangetoond: met dit weer wil men de krant graag buiten lezen. De tabloidbijlage blijkt veel meer windbestendig te zijn dan de gewone krant. Een duidelijk voordeel. Daarnaast hou je een tabloid gemiddeld genomen dichterbij dan een grote krant. Met het oog op de toenemende vergrijzing en de daarmee samenhangende worsteling met lees-, gewone en dubbelfocus-brillen heeft de tabloid de toekomst. Bovendien is de jeugd niet anders gewend vanwege de gratis kranten. Ik ben lezer vanaf jaargang 1 nummer 1, maar best bereid na 34 jaar een ander formaat te lezen.

Willem Jan Wiebosch Scheuren

Graag meld ook ik jullie even dat ik het tabloidmodel van de zaterdagbijlage heel plezierig vind, om allerlei al door anderen genoemde redenen. Het enige nadeel dat mij opvalt is het volgende. Ik ben zo'n type dat graag eens een artikel uitscheurt, voor mijzelf om te bewaren, of voor een collega die geen NRC leest, of ook voor mijn studerende kinderen van wie ik weet dat ze soms niet aan hun NRC'tje toekomen. Welnu, de papierstructuur is zodanig opgebouwd dat het in het oude formaat wel gemakkelijk van boven naar beneden is te scheuren (een hele pagina bijvoorbeeld) maar niet overdwars. In het tabloidformat is `van boven naar beneden' qua papierstructuur `het oude overdwars', dus lastig te scheuren. De schaar moet eraan te pas komen. Maar dat heb ik er graag voor over.

Ineke Bakker Roden

Vechten

Lang heb ik geaarzeld of ik wel zou reageren op het tabloidformaat van de zomerbijlage. Het woord `tabloidformaat' alleen al. Maar afgelopen weekend zag ik tot mijn grote blijdschap dat het einde in zicht is: nog maar 1 week te gaan! Verder las ik dat u overwegend positieve reacties ontvangt. Dus besloot ik alsnog te reageren. U begrijpt het wellicht al: ik vind het niks, maar dan ook echt helemaal niks! Ik wil, als ik de krant lees, met die krant `vechten' vooral tijdens het omslaan van de pagina's. Met het huidige formaat valt niet te vechten. Erger nog: als je probeert te vechten dan speelt de krant vals door de piercing die hij heeft. In een onbewaakt ogenblik slaat-ie toe en haalt-ie je handen of vingers open.

Wel serieus ben ik als ik zeg dat deze tabloidbijlage de laatste weken bijna ongelezen bij het oud papier is beland. Ik vind het helemaal niet prettig lezen en ik hoop dan ook dat het bij een eenmalig probeersel blijft. En als het dan al zo moet, dan graag zonder nietje!

W.G.H. van Gool Loon op Zand

Verloren

Zojuist heb ik het onderspit gedolven bij een wilde strijd om de compacte zomerbijlage, dus tijd voor een mailtje met mijn mening over de bijlage: Het formaat vind ik prettig, maar de bundeling van alle katernen is vervelend: met zijn tweeën harmonieus de krant lezen is verleden tijd!

P.S. Vorige week heb ik gewonnen.

August Langhout Hapklaar

Laat de NRC alstublieft een beschaafde krant blijven, hij is het door inhoud, laat hij het dan ook door formaat blijven. GEEN tabloid. Ik ben een volwassen mens en kan de krant in het huidige formaat prima omslaan. Dat komt omdat de looprichting van het papier in het huidige formaat goed is. Bij tabloidformaat wordt de lay-out, door advertenties, rommelig. Geef niet toe aan de huidige gemakzucht om alles in de samenleving hapklaar te maken.

Maak liever een grote krant met lange (beschouwende) artikelen!

Bunny Kelk

In bad

Hoe eerder u de zaterdagbijlagen weer apart en in normaal formaat laat verschijnen hoe liever mij dat is. Ik lees mijn ochtendkrant altijd in het bad en bij gebrek aan een zondagse ochtendkrant lees ik dan het Zaterdags Bijvoegsel. Niet alleen blijf ik nu veel te lang in het bad om ook al die andere bijvoegsels te lezen maar het formaat is te klein. Mijn bad heeft een extra rand waar ik mijn armen op kan steunen als ik de krant lees en met dit smalle formaat past dat niet meer. Nu kan ik natuurlijk een smaller bad nemen maar dan pas ik er niet meer in!

Joos Schaap-Kruseman Almelo

Schuldgevoel

Ik ben opgegroeid met het Algemeen Handelsblad, waarachter mijn vader altijd verscholen zat, en sinds zo'n 30 jaar ben ik abonnee van de NRC. Toch stond ik op het punt ermee te stoppen, afgelopen voorjaar. Waarom? Schuldgevoelens. Ik kon niet meer tegen die gigantische berg bijlagen op zaterdag, waarvan ik 80 procent ongelezen moest laten omdat ik in het weekend ook wel wat anders te doen heb dan urenlang verplicht te worstelen met al die pakken papier. Daarom, heerlijk die zomerbijlage op tabloidformaat. Precies genoeg om met plezier op zondagmorgen te lezen. Wat mij betreft, houden zo!

Frans Smelt Vogelenzang

Carnavalstabloid

Ja, graag, de hele krant op tabloidformaat! Niet alleen de zomer-, herfst-, winter- en voorjaars-, wetenschapsdagen-, school-, uitkrant-, carnavals-, sinterklaas-, uitverkoop- en vakantiebijlagen, maar alle dagen waarop nieuws te melden valt. Tabloidgrootte, ja, maar wel doorgaan met grootformaat-dieptenieuws, analyses, discussies, meningen, foto's en tekeningen. Geen tabloidgrote neuzelingen.

Hans van der Meulen Leiden

Moeder

Het bevreemdt mij eerlijk gezegd zeer dat u zoveel gewicht hecht aan hoe de krant er precies uitziet en wat de mening van de lezers daarover is. Het lijkt me veel relevanter om te vragen hoe wij over de inhoud denken. Zelf lees ik de NRC omdat ik hecht aan de gedegenheid van de artikelen, waarbij ik vooral geniet van Wetenschap en Onderwijs en van opiniërende stukken. Op welk formaat ik deze artikelen lees zal mij een rotzorg zijn, dat lijkt me hooguit relevant voor mijn 90-jarige moeder die met haar reumahanden de krant wat moeizamer kan hanteren. (Maar mensen als zij die zo gehandicapt zijn kunnen u ook niet meer mailen.) Zelf wil ik gewoon veel boeiende artikelen die zowel qua inhoud als taalgebruik van eruditie getuigen en kijk ik uit naar het moment dat de krant weer haar normale omvang heeft. Ik las iets over een meer `compacte' krant. Als dat betekent dat wij minder artikelen, minder krant, dus minder waar voor ons geld krijgen, ben ik het daar zeer hartgrondig mee oneens.

Pauline Beusekamp

Dwangmatig

Het zou geweldig zijn als de krant altijd zo compact was als nu in de zomer. De krant is voor mij een groot probleem: hij moet gelezen worden, ook bijvoorbeeld na één of meer weken afwezigheid. Niet alles natuurlijk, maar wel veel te veel. Uren per dag. Het heeft absoluut iets dwangmatigs, ik weet het. Angst om iets te missen. En het is is ook allemaal belangrijk en interessant. Maar toch.

W. Koch