Beursgang Google op nippertje gered

Het is niet waarschijnlijk dat de Amerikaanse beursautoriteiten zoekmachinebedrijf Google zullen dwingen om zijn beursgang uit te stellen wegens een omstreden interview in het septembernummer van Playboy, dat gisteren verscheen. Google leek met het interview regels te overtreden aangaande de zogeheten stille periode. Daarin wordt bedrijven die op het punt staan naar de beurs te gaan verboden met de pers te praten.

Larry Page en Sergey Brin, die Google vijf jaar geleden oprichtten, praten uitgebreid over Google met de interviewer van Playboy, met name over de bedrijfscultuur van de in Mountain View, Californie, gevestigde onderneming, en hoe die zou kunnen veranderen na een eventuele beursgang, op dit moment gewaardeerd op 3,47 miljard dollar (2,9 miljard euro). Voor het overige verschilt het artikel in weinig van de talloze andere artikelen die de laatste maanden over het duo Page en Brin verschenen in vrijwel alle grote magazines in de Verenigde Staten.

De zakenkrant Wall Street Journal berichtte gisteravond laat dat de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiele autoriteit, vooralsnog geen reden ziet om Google op het matje te roepen, omdat het Playboy interview op 22 april werd afgenomen, zeven dagen voor de aankondiging van de beursgang, en geen materiële informatie bevat die beleggers op het verkeerde been zou kunnen zetten. ,,Er staat niets in dat interview waarvan je opgewonden zou kunnen raken'', aldus een professor in het effectenrecht tegenover nieuwsdienst Bloomberg.

Gisteren begon Google met het aannemen van biedingen op zijn aandelen, die op zijn vroegst volgende week naar de beurs worden gebracht brengen. Richtlijn voor de prijs van een Google-aandeel is 108 à 135 dollar.

Playboy, een blad met een maandoplage van 3,15 miljoen, likt zijn vingers af wegens alle gratis publiciteit. ,,Zoals we al jaren zeggen: mensen kopen Playboy om de artikelen'', aldus een woordvoerster van het blootblad.