`Apaches blijven langer in Kabul'

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) wil dat zes Nederlandse Apache gevechtshelikopters langer in de Afghaanse hoofdstad Kabul blijven gestationeerd. Oorspronkelijk zouden de Apaches, die sinds maart actief zijn in Kabul en omgeving, volgende maand naar Nederland terugkeren.

Volgens Bot gaat het echter niet aan de Apaches op dit moment terug te trekken, nu Afghanistan aan de vooravond van presidentiële verkiezingen staat. ,,Het blijft voor het Westen van eminent belang dat het proces richting democratie in Afghanistan en Irak slaagt'', aldus Bot. ,,Het hoeven geen perfecte democratieën te worden. Maar we zijn een commitment aangegaan en we moeten blijven tot het verkiezingsproces goed is afgerond. Terugtrekken is er nu niet bij.''

De Apaches kunnen bovendien van pas komen om de circa 150 Nederlandse militairen te helpen, die de komende weken in de noordelijke provincie Baghlan een zogeheten Provinciaal Reconstructieteam zullen opzetten.

Daarnaast zal Nederland volgens Bot op Amerikaanse verzoek binnenkort zes F-16 gevechtsvliegtuigen naar de basis Manas in Kirgizië sturen. Van daaruit zullen de toestellen vluchten uitvoeren boven Afghanistan om bedreigende situaties op de grond te signaleren en daartegen zo mogelijk actie te ondernemen. Wel moeten het kabinet en de Tweede Kamer nog instemmen met dit plan. Het is nog niet duidelijk of andere Europese landen een soortgelijke bijdrage zullen leveren. Volgens Bot zullen de F-16's in elk geval tot oktober blijven, wanneer de presidentsverkiezingen worden gehouden.

In 2002 en 2003 waren er ook al Nederlandse F-16's in Kirgizië gestationeerd, die van daaruit patrouilles en soms ook acties boven Afghanistan uitvoerden.