Acteur De Niro beter geen Italiaan

Eindelijk zou hij dan een echte zoon van Italië worden: acteur Robert de Niro, wiens overgrootouders honderd jaar geleden naar Amerika emigreerden, zal op het Filmfestival van Venetië in september tot ereburger van Italië worden gemaakt.

Italië en De Niro hadden echter buiten de `Order Sons of Italy in America' (Osia) gerekend. Want De Niro, algemeen beschouwd als een van de grootste acteurs van de twintigste eeuw, bekend van films als The Godfather II, Taxi Driver en Goodfellas, geeft Italianen een slechte reputatie, meent Osia. De organisatie, opgericht in 1905 en met 600.000 leden een van de invloedrijkste Italiaanse belangenverenigingen in de Verenigde Staten, is woedend dat een acteur die bekend staat om zijn maffia-vertolkingen geëerd wordt door la Patria.

Afgelopen week stuurde Osia een fax naar premier Berlusconi met het dringende verzoek af te zien van het ereburgerschap voor De Niro. ,,Hij heeft niets gedaan om de Italiaanse cultuur te promoten in de VS. [Wij] houden hem en zijn films verantwoordelijk voor het ernstig beschadigen van de reputaties van zowel Italianen als Italiaanse Amerikanen'', schrijft Osia in de fax.

In het bijzonder maakt de organisatie bezwaar tegen de nieuwe animatiefilm van Steven Spielberg, Shark Tale, waarin De Niro zijn stem geeft aan de haai Don Lino. De film, die in Venetië in première gaat, wordt door Osia ,,een gansterfilm voor kinderen'' genoemd, maar is volgens Spielbergs productiebedrijf DreamWorks niets anders dan ,,een animatiefilm over kleurrijke visjes''.

Een aantal andere vissenstemmen komt voor rekening van acteurs uit de populaire maffia-serie The Sopranos. Osia voert, samen met The Italic Institute of America, al sinds afgelopen herfst een campagne tegen Spielbergs film en tegen andere films, onder de noemer `Mafia Movie Madness'. Zo kan je op de website van Osia ,,belastingaftrekbare giften'' doen ,,ter bestrijding van The Sopranos en andere stereotypen''.

De Italianen zelf hebben weinig last van die `stereotypen'. Ferrazzano, het dorpje van 3280 inwoners waaruit De Niro's overgrootouders afkomstig zijn, is razend enthousiast over de aanstaande Italiaan. ,,Dit is het moment waarop we allemaal gewacht hebben'', verklaarde de burgemeester van het plaatsje. De Italiaanse minister van Cultuur, Giuliano Urbani, heeft het verzoek van Osia momenteel in overweging maar is, volgens een bron bij het ministerie, tot dusverre niet van gedachten veranderd over het ereburgerschap.