Aanval Najaf onderbroken

De opstandige Iraakse shi'itische leider Muqtada al-Sadr is gisteravond laat verschenen voor zijn aanhangers in de heilige stad Najaf, met zijn rechterarm en -hand in verband. Al-Sadr, van wie een medewerker eerder op de dag had gemeld dat hij verwondingen had aan zijn borst, arm en been, was in staat om zijn strijders met een microfoon in de hand toe te spreken en zag er verder ook fit uit, zo blijkt uit video-opnames van het persbureau Reuters.

Al-Sadr en zijn strijders houden zich nog steeds schuil in en rond de moskee waarin zich het graf van imam Ali bevindt. Nadat Amerikaanse en Iraakse troepen daar donderdag een offensief hadden ingezet, bleef het gisteravond relatief rustig. Ooggetuigen meldden dat de Amerikanen zich gisteravond hadden teruggetrokken uit de onmiddellijke omgeving van Al-Sadrs huis in Najaf, dat donderdag nog vanuit de lucht was bestookt.

Onduidelijk is of de betrekkelijke rust van gisteren het gevolg is van een formeel staakt-het-vuren dat volgens een medewerker van Al-Sadr en volgens de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken in de nacht van donderdag op vrijdag werd gesloten. Volgens de minister, Fallah al-Naqib, is er sprake van onderhandelingen en zal Al-Sadr ,,geen haar worden gekrenkt als hij het heiligdom vreedzaam verlaat''.

Maar Al-Sadr liet zich gisteravond onverzoenlijk uit en eist, volgens zijn woordvoerder, het onvoorwaardelijke vertrek van de Amerikaanse troepen én het aftreden van de voltallige Iraakse interim-regering. Hij zou zijn aanhangers andermaal hebben bezworen in Najaf te blijven totdat de overwinning is bereikt of hij is gedood.

In verscheidene Iraakse steden werd gisteren op straat steun betuigd aan de shi'itische leider.

IRAK: pagina 5