Willy Wonka bracht de post rond

Ken je het boek Sjakie en de Chocoladefabriek van de Engelse schrijver Roald Dahl? En herinner je je die rare Willy Wonka nog, de baas van de chocoladefabriek waar Sjakie samen met vier andere kinderen een kijkje mocht nemen?

Er blijkt nu echt iemand te hebben bestaan die Willy Wonka heette. Hij was geen chocoladefabrikant maar een Amerikaanse postbode. Maar hij hield vast ook wel van chocola. Postbode Wonka schreef toen Roald Dahl nog leefde (hij is veertien jaar geleden overleden) een brief om hem te vertellen dat zijn Willy Wonka niet de enige in de wereld was. Die brief, en de brieven die volgden zijn door Roald Dahl zorgvuldig opgeborgen en nu gevonden door Engelse onderzoekers. Zij moeten voor een nieuw Roald Dahl-museum alle spullen van de schrijver doorspitten.

Roald Dahl was erg verbaasd toen hij Wonka's brief las. Hij dacht dat hij de naam zelf had verzonnen. Toen hij klein was speelde hij vaak met een boemerang en die noemde hij Skilly Wonka. Voor zijn boek veranderde hij de eerste twee letters van Skilly en kreeg Willy. De postbode schreef terug dat hij erg bekend was geworden om zijn naam en dat hij tijdens het rondbrengen van de post chocoladerepen uitdeelde aan zijn fans. Soms werd hij een beetje gepest met zijn naam, schreef hij ook.

De onderzoekers vonden nog meer grappige brieven. Roald Dahl schreef ook brieven naar de baas van een grote kauwgomfabriek in Amerika, meneer Silverstone. Roald Dahl schreef hem dat als hij niet zo ver weg had gewoond (om voor je werk van Engeland naar Amerika te vliegen, moet je wel een dag eerder van huis gaan), hij heel graag als uitvinder in de fabriek had gewerkt. Hij fantaseerde erop los: ,,Er zou een deur in de fabriek moeten komen, heel goed afgesloten en bedekt met alarmbellen, met het bordje `Uitvinderskamer' erop. In de Uitvinderskamer moeten uit een geluidsversterker kreten komen als `Hee probeer dit eens!' en `Nee, dit is niet groen genoeg, en het geeft geen licht in je mond'.'' Hordes nieuwsgierige en kauw-grage kinderen zouden aan de deur komen luisteren.

Meneer Silverstone schreef terug dat Roald Dahl de baan zou hebben gekregen, en dat hij in plaats van geld, paarse pocorn, oranje kauwgom en niet-smeltende ijshoorntjes als salaris zou krijgen.

    • Lotte de Wit