VVG TRIO

Een jazzplaat maken is heel eenvoudig. Je bespreekt een studio voor drie uur, bedenkt onderweg het repertoire, pakt de instrumenten uit en dan opnemen maar. Het liefst natuurlijk alles in één take, want studio-tijd betekent geld.

Het VVG-trio pakte het anders aan: het speelde tien keer live in het Antwerpse Culturele Platform Buster, selecteerde met zorg de beste stukken uit die optredens en zette dat op Trio Music.

Al in het openings- en titelstuk wordt duidelijk dat de VVG-ers geen prutsers of beginners zijn. Contrabassist Gulli Gudmundsson heeft een prachtig geluid, ook als hij strijkt, drummer Teun Vermeulen blijkt een drummer met oren en als saxofonist Bruno Vansina invalt wordt het feest compleet. Een eigen geluid halen uit een sopraansax, dat is na Steve Lacy en John Coltrane geen kleinigheid.

Dat het trio wel van Coltrane houdt, blijkt uit Syeeda's Song Flute en Like Sonny, allebei uit 1959. Van imitatie is echter geen sprake, temeer niet daar Vansina hier op altsax speelt. Heel lyrisch komt hij op dit instrument voor de dag in de vrije intro van Dear Old Stockholm, een andere favoriet uit de jaren vijftig.

De drie jonge musici, die werden opgeleid aan de conservatoria van Amsterdam en Brussel, hebben met steun van de Vlaamse regering iets gemaakt waar je ook als `Ollander' vrolijk van wordt.

Vansina, Verbruggen, Gudmundsson: Trio Music (RAT 001). www.brunovansina.com

    • Frans van Leeuwen