Valse Ralph Lauren polo's bij Perry Sport

De winkelketen Perry Sport moet op last van de rechtbank in Amsterdam een restpartij vervalste Polo Ralph Lauren T-shirts overdragen aan de producent van de merkkleding. Dit maakte de advocaat van de fabrikant vanmorgen bekend.

Perry Sport verkocht dit voorjaar de shirts als authentiek en deed dat ver onder de gemiddelde verkoopprijs van een Ralph Lauren poloshirt. In mei 2004 prees de winkel de shirts aan in folders en advertenties. De shirts kostten 39 in plaats van 79,99 euro.

Perry had de partij van 5.030 shirts gekocht via een tussenhandelaar. De kleding leek volgens de begeleidende documenten echt. De brieven en de partij kleding leken afkomstig te zijn van de Panamese vestiging van Polo Ralph Lauren Enterprises en leken vrij verhandelbaar binnen de Europese Unie. Dat het valse documenten betrof, was alleen aan het briefhoofd te zien. Het woord `enterprises' was in de begeleidende brieven met een `c' in plaats van met een `s' gespeld.

De fabrikant en de rechter gaan ervan uit dat Perry Sport niet wist dat het om vervalsingen ging. Perry heeft de shirts direct uit de handel gehaald toen dit duidelijk werd. Een test door Ralp Lauren wees uit dat de shirts inderdaad vervalst waren. Het label met daarop de maat was op de verkeerde plaats ingenaaid en ook ontbrak het fabricagenummer. Een in opdracht van Perry Sport door TNO Textiel uitgevoerd onderzoek naar de kwaliteit van de shirts, wees uit dat die niet onderdoet voor echte Ralph Laurens.

De fabrikant eiste dat Perry Sport zijn reclamecampagne publiekelijk zou rectificeren, om reputatieschade voor Ralph Lauren tegen te gaan. De rechter oordeelde dat de reputatieschade voor Perry Sport dan minstens zo groot zou zijn en wees die eis af.

Van aantoonbare schade voor Ralph Lauren was volgens de rechter geen sprake. Er hebben zich bij Perry Sport tot op heden nog geen klanten gemeld met klachten over de shirts. De winkelketen wilde vanmorgen niet reageren op de uitspraak.