Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de plannen van de TROS om uit het publieke bestel te stappen en met de commerciële Belgische zender VTM verder te gaan. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Tunnel inferno. Tweede deel van een serie over rampen met terugblik op het ongeluk in de tunnel van de Mont Blanc op 24 maart 1999 waarbij 39 mensen omkwamen. Een vrachtwagen vatte vlam, waarna een dodelijk inferno ontstond. National Geographic, 21.00-22.00u.

Zembla: Borsten business. Herhaling uit februari over plastisch chirurgen die een hoger tarief voor operaties rekenen dan de wettelijk vastgestelde tarieven voor de gezondheidszorg. Volgens het College Tarieven Gezondheidszorg overtreden de chirurgen de wet en maken ze zich schuldig aan `economische delicten'. Ned.3, 21.17-22.00u.

Kristallnacht / De geboorte van Israël. In het vijfde deel van de serie Schokkend wereldnieuws het begin van het einde voor de Europese joden in de nazi-tijd en het begin van de staat Israël op 14 mei 1948. Canvas, 22.20-23.10u.

Factor: Dodelijke topsport. Reportage over de vraag of sporten schadelijk is voor de gezondheid. Dat sport goed voor de mens zou zijn wordt tenietgedaan door berichten over de vroegtijdige en onverklaarbare dood van atleten. Een aanzienlijk aantal oud-sporters blijkt verslaafd aan alcohol en drugs. Komt dit doordat sporters tijdens hun carrière zoveel verslavende middelen gebruiken? Ned.1, 22.30-22.53u.

SPORT

Opening 28ste Olympische Spelen. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Bij deze vlaggenparade verzorgt de Nederlandse DJ Tiësto de muziek. Ongeveer 10.500 sporters uit circa 200 landen maken hun opwachting. Hoogtepunt is het ontsteken van de olympische vlam. Ned.2, 19.05-23.05u. & Radio 1, 20.04-23.00u.

Studio sportzomer. Gesprekken met de NOS-commentatoren Pierre Zenden (judo, taekwondo, gewichtheffen), Hans Brian (hockey, badminton, tafeltennis) en Harry Vriend (waterpolo) over hun ervaringen met eerdere en over komende Spelen. Ned.2, 23.05-23.45u.

FILM

.My name is Joe (Ken Loach, 1998, GB/Fr./It./Duitsl./Sp.). Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.57-0.43u.

.True romance (Tony Scott, 1993, VS). Zeer vlot gebekt is het voortvluchtige louche koppel Christian Slater en Patricia Arquette in deze zwartkomische actiethriller on the road, en dankt dat aan het met goed gepende scènes afgeladen scenario van Quentin Tarantino. In de nevenrollen houden zich jong en oud hip op: Dennis Hopper, Gary Oldman, Christopher Walken, Brad Pitt. Canvas, 23.10-1.05u.

Ratcatcher (Lynne Ramsay, 1999, GB/Fr.). Ramsay portretteert in dit sociaal-realistisch drama het gevoelsleven van een jochie in het troosteloze Glasgow tijdens de vroege jaren zeventig. Pro: invoelende, naturalistische cinema. Contra: hoeveel verantwoorde ellende stop je in een script om met het geld van de belastingbetaler een film voor filmcritici te kunnen maken? Ned.3, 23.25-0.55u.

.The mummy (Karl Freund, 1932, VS). Wat valt er over deze van gotische sfeer druipende horrorklassieker uit de Universal-studio's meer te zeggen dan dat je hem één keer in je leven gezien moet hebben? Cameraman Karl Freund regisseerde een meticuleus ingezwachtelde Boris Karloff die wat laat uit zijn Egyptische winterslaap ontwaakt en gaat wandelen. Net 5, 23.45-1.00u., zw, met reclame.

Vampire circus (Robert Young, 1972, GB). Servië, vroege negentiende eeuw: een dorpje waar de Zwarte Dood huishoudt, krijgt er nog een probleempje bij: een circus met wel héél sinistere circusklanten. Afwijkende en heerlijk weghappende (sic) Hammer-productie, een van de zes in totaal die in 1972 werden afgeleverd. BBC1, 1.50-3.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Herman Keppy over zijn romandebuut Tussen Ambon en Amsterdam. Keppy, Molukker, vertelt over de twee Molukse broers Tehupeiory, die begin van de 20ste eeuw naar Nederland trokken. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Composities van de dichter, archeoloog en componist Louis Lehmann, uitgevoerd door de pianist Guus Janssen met zangeres Sophie van Lier, zanger Tabe Bas en dichteres Libby Houston. In het tweede uur praat beeldhouwster Barbara Clercq over haar beelden van dieren in alle soorten en maten. 747AM, 21.02-23.00u.