Sabayon met zomervruchten

Sabayon is de Franse naam van zabaglione, een van oorsprong Italiaans dessert dat zowel warm als koud geserveerd kan worden. Als u eenmaal de techniek onder de knie heeft, zal de sabayon zeker een plaats op uw vaste kookrepertoire krijgen. Er zijn wel een paar stukken gereedschap die het bereiden een stuk makkelijker maken: een au bain-mariepan en een elektrische handmixer.

Doe de aardbeien in een vergiet, spoel ze onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Verwijder de kroontjes en snijd grote exemplaren in twee of drie plakjes. Doe ze in een kom en schep er het citroensap en de suiker naar smaak door. Dek de kom af en zet hem minstens 1 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor u de sabayon gaat maken de aardbeien over mooie dessertkommen.

Giet een laagje water in de onderkant van een au bain-mariepan en breng op een hoog vuur tegen de kook aan. Draai het vuur lager zodat het water net suddert. Doe de eierdooiers in de bovenkant van de au bain-mariepan en voeg de 2 eetlepels suiker en de zoete wijn toe. Zet boven het sudderende water (de onderkant van de au bain-mariepan mag het water niet raken). Klop het dooiermengsel met een elektrische handmixer op de middelste of laagste stand (zelf wissel ik tussen de twee standen; de hogere stand levert meer schuim op en de lagere zorgt voor een wat romiger consistentie) tot er zachte pieken ontstaan. Dit zal ongeveer 5 minuten duren. U kunt dit karweitje ook met een garde (hoe boller hoe beter) doen, maar dat vraagt behoorlijk veel energie en kracht en zal waarschijnlijk langer dan 5 minuten duren. Zorg er bij het met een garde kloppen wel voor dat u de bodem en wand van de pan raakt zodat alles meegeklopt wordt.

Neem de pan onmiddellijk van het vuur en giet de sabayon over de aardbeien. Garneer met de frambozen en dien op. Schenk er de overgebleven gekoelde dessertwijn bij.

Morgen: mirabellen op sap

    • Kim Maclean