Ramsj

Sylvie Courtine-Denamy: Three Women in Dark Times. Gebonden, Cornell University Press 2000, van €57,72 voor €8,–. Het Martyrium Amsterdam

Knap geconstrueerde studie over het leven van drie beroemde, joodse vrouwen tussen 1933 en 1943: Edith Stein, Hannah Arendt en Simone Weil. Na een introductie over de jeugd van de vrouwen, beschrijft Courtine-Denamy jaar voor jaar wat hen tussen 1933 en 1943 overkwam. Het betreft hier een Engelse vertaling van een Frans boek, dat indertijd positief werd ontvangen. Edith Stein werd trouwens katholiek; zij is in 1997 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

Bob van den Boogert, Ed de Heer: Veldhoen. Het grafische werk. Paperback, Rembrandthuis 2001, van €17,45 voor €7,50. Rembrandthuis Amsterdam (020–5200400)

Tussen 1956 en 1967 maakte Aat Veldhoen bijna vierhonderd prenten, waarna hij het grafische werk decennialang voor gezien hield, tot hij het in 2000 weer oppikte. Dit boek geeft een overzicht, in ruim 120 tekeningen, van het grafische werk van Veldhoen. Veldhoens favoriete thema's zijn: portretten van vrienden en bekenden, naakten, parende mensen, stillevens en barende vrouwen. Bij het Rembrandthuis is ook een catalogus te koop over het werk van Jan de Bisschop (1628-1671), getiteld Episcopius (van €11,35 voor €5,–).

Amir D. Aczel (vertaald door Aat van Uijen): Het raadsel van het kompas. Paperback, Prometheus 2002, van €14,50 voor €5,–. Steven Sterk Utrecht

De eerste Europese vermelding van het kompas dateert uit de twaalfde eeuw, maar het principe van de windroos was al bij de Grieken bekend. In dit boekje beschrijft Aczel, een Amerikaanse wiskundige die naam maakte met De laatste stelling van Fermat, over de uitvinding van het magnetische kompas en de gevolgen hiervan voor de wereldhandel.

Derek Williams: Romans and Barbarians. Gebonden, St. Martin's Press 1998, van €27,95 voor €10,–. De Boekenmarkt Den Haag

Tussen 27 v.Chr. en 117 n.Chr. begon het Romeinse rijk te wankelen. De druk op de grenzen door `barbaren' werd steeds groter. Williams vertelt het verhaal van de contacten tussen Romeinen en `barbaren' aan de rijksgrenzen aan de hand van het leven van vier mensen: een dichter, een advocaat, een soldaat en een kunstenaar. Goed onderbouwd en toegankelijk. Goed ontvangen.

Paul Auster (inleiding): True Tales of American Life. Gebonden, Faber and Faber and Faber 2001, van €32,15 voor €10,–. Het Martyrium Amsterdam

In 1999 riep de bekende Amerikaanse schrijver Paul Auster de luisteraars van een radiostation op om waargebeurde verhalen in te sturen. Dit als onderdeel van het `National Story Project'. Vierduizend luisteraars reageerden. Voor dit boek selecteerde Auster de hondertachtig meest interessante verhalen. Hij schreef een inleiding van zeven pagina's. De verhalen zijn verdeeld over thema's als `dieren', `dingen', `vreemdelingen' en `oorlog'.

Anthonis Duyck: De slag bij Nieuwpoort. Paperback, SUN 2000, van €12,50 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

Als advocaat van de Raad van State was Duyck in 1600 aanwezig bij de befaamde Slag bij Nieuwpoort. Hij schreef er een dagboek over, dat pas in 1864 voor het eerst werd uitgegeven, in drie delen. In dit boekje is een selectie uit dit dagboek omgezet in hedendaagse Nederlands. De tekst is ingeleid en geannoteerd door Wilfried Uitterhoeve.

A.S. Byatt: De biograaf. Paperback, Bezige Bij 2001, van €22,90 voor €8,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Roman over een literatuurwetenschapper die opeens genoeg heeft van fictie en een biografie wil schrijven. Corine Vloet vond het niet allemaal even overtuigend, schreef zij indertijd in deze krant, maar `Byatt weet als vanouds een duizelingwekkende intellectuele achtbaan op te zetten, met vreemde tussensporen in onverwachte richtingen, ideeën die op even subtiele als ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn.' Met een eerder boek won Byatt de Booker Prize.

Claudio Magris (vertaald door Anton Haakman): Langs grenzen. Paperback, Bert Bakker 2001, van €17,50 voor €4,99. De Slegte

In het werk van de Italiaanse cultuurfilosoof Claudio Magris staan grenzen zo centraal dat hij zichzelf een `grensschrijver' heeft genoemd. In dit boek bundelde hij enkele fragmenten uit zijn bekendste boeken, aangevuld met verhalen en essays. Met een doortimmerde inleiding van Willem Otterspeer.

Manfred Sellink: Pieter Brueghel de Oude. Gebonden, Boijmans van Beuningen 2001, van €16,– voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

In 2001 was in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling over het werk van Pieter Brueghel de Oude te zien. Naast de uitvoerige wetenschappelijke catalogus, verscheen dit begerenswaardige boekje in oblongformaat waarin Brueghels levensverhaal in samenhang met zijn oeuvre in één doorlopend verhaal wordt verteld. Sellink besteedt ook aandacht aan de culturele, religieuze en maatschappelijke ontwikkelingen in Antwerpen in de zestiende eeuw.

    • Ewoud Sanders