President Soedan beschuldigt Westen te azen op de olie

De Soedanese president Omar Hassan al-Bashir heeft het Westen er gisteren van beschuldigd het conflict in de westelijke regio Darfur te gebruiken om Soedan te destabiliseren. Achterliggend doel zou zijn om de olie en het goud in handen te krijgen waarmee Soedan zo rijkelijk is gezegend. In grote delen van de Arabische wereld wordt de westerse bemoeienis in Soedan met argwaan beschouwd.

In een interview met de Libanese krant al-Mustaqbal had het staatshoofd eerder deze week al verklaard dat het ,,Amerika en Europa niet gaat om de veiligheid en het welzijn van de mensen in Darfur''. Hij zei dat de ,,kwestie Darfur wordt opgeblazen door mensen die geen stabiliteit willen in Soedan maar zich juist tegen het land richten''. Volgens Bashir is Soedan het slachtoffer van een mediacampagne die de aandacht moet afleiden van het geweld in Irak en in de Palestijnse gebieden in Israël.

De regeringsleider zei ook dat het bij de strijd in Darfur om een decennia-oud conflict gaat tussen boeren en veehouders. ,,Wij zijn ervan overtuigd'', verklaarde al-Bashir, ,,dat de ongerechtvaardigde escalatie van dit probleem door de mondiale media en de internationale organisaties en de manier waarop het wordt afgeschilderd, volstrekt in strijd met de werkelijkheid zijn en voortkomen uit politieke overwegingen en belangen.''

Op een bijeenkomst van een vrouwenorganisatie in de hoofdstad Khartoum haalde hij gisteren uit naar de westerse grootmachten die hun welvaart uitsluitend zouden danken aan ,,hun diefstal in de kolonies''.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees de beschuldiging van Bashir gisteren vierkant van de hand. ,,Het draait hier niet om olie of goud. Het gaat ons om het redden van mensen die worden bedreigd door ziektes, honger, verkrachting en moord.''

De belangrijkste Soedanese olievelden liggen in het zuiden van het land. Maar oliemaatschappijen vermoeden dat er ook in de regio Darfur olie te vinden is. Soedan verdient jaarlijks zo'n twee miljard dollar aan de productie van 300.000 vaten per dag.

Soedan staat onder grote internationale druk om een eind te maken aan de strijd in Darfur die al 30.000 levens heeft gekost. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de regering op 30 juli een ultimatum gesteld.