Premier Ys deelt kritiek

De Antilliaanse premier Ys is het eens met minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) dat de Antillen meer moeten doen aan terrorismebestrijding. ,,Er is onder de vorige regering het afgelopen jaar niet veel gebeurd'', bevestigt Ys. Hij volgde in juni premier Mirna Louisa-Godett op, de zus van de wegens corruptie tot vijftien maanden cel veroordeelde leider van de Frente Obrero Liberashon (FOL), Anthony Godett.

De nieuwe Antilliaanse ministerraad heeft gisteren een van de kritiekpunten in de voortgangsrapportage, de visumharmonisatie, behandeld. Per 1 januari 2005 is het aantal landen waarvoor een visumverplicht geldt in de Antillen gelijkgesteld met die van Nederland. Wel zijn er enkele in overleg met Buitenlandse Zaken genomen uitzonderingen voor landen in de regio. Een voorbeeld daarvan is Suriname. Als Surinamers de Antillen willen bezoeken hebben zij geen visum nodig, maar wel als zij naar Nederland willen gaan.

Een ander kritiekpunt van De Graaf was de controle op vreemdelingen door de Antilliaanse immigratiedienst. ,,De vorige regering had daar geen belangstelling voor'' zegt Ys, onder verwijzing naar het strafrechtelijk onderzoek dat is gestart tegen de voormalige FOL-minister van justitie Ben Komproe. Het openbaar ministerie verdenkt Komproe ervan dat hij, in ruil voor nog niet nader omschreven gunsten, de visawetgeving voor Dominikaanse en Colombiaanse prostituees heeft ontdoken door vrijbrieven aan deze vrouwen uit te geven. Zij gingen werken in het bordeel van een voor drugshandel en witwassen veroordeelde crimineel. Dit onderzoek loopt nog.

Ys vertrekt 28 augustus voor een werkbezoek naar Nederland, waar hij premier Balkenende en minister Donner ontmoet.