Positieve cijfers voor winkels VS

Ondanks de recente achteruitgang in de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten, die vooral wordt geweten aan de hoge benzineprijs, meldden enkele grote detailhandelketens gisteren positieve kwartaalcijfers. Zowel Wal-Mart, Amerika's grootse winkelbedrijf, als kleinere concurrenten zoals Target, gaven groeiende winsten aan en toonden zich tamelijk optimistisch over de tweede helft van het jaar.

Wal-Mart, gevestigd te Bentonville, Arkansas, liet een winststijging van 8,5 procent zien ten opzichte van vorig jaar, over de periode van drie maanden die 31 juli eindigde, om uit te komen op een resultaat van 2,65 miljard dollar (2,17 miljard euro). De omzet steeg met 11 procent tot 70,47 miljard dollar. ,,Hoewel ik me zorgen maak over de hoge benzineprijs, blijf ik van mening dat het effect daarvan zal meevallen door de groei in werkgelegenheid en reëel inkomen'', aldus topman Lee Scott in een verklaring. ,,Ik voel me nog steeds goed over dit jaar.''

Buiten de Verenigde Staten deed Wal-Mart het nog beter. De internationale divisie zag zijn kwartaalwinst ten opzichte van vorig jaar stijgen met 33 procent tot 748 miljoen dollar, bij een omzet van 13,39 miljard dollar, 16 procent meer dan de periode in 2003. De landen waarin Wal-Mart het beste presteerde waren Mexico, Brazilië en Argentinië, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk stevige omzet- en winstgroei liet zien.

Scott zei dat de winststijging niet kwam door prijsverhogingen, maar door een beter assortiment, minder aanbiedingen, en lagere inkoopprijzen, dankzij producenten van buiten de VS.

Ook Target, eveneens een discount winkelketen, maar gericht op jongere consumenten, sloot een goed kwartaal af, met een bedrijfsresulaat dat vier keer zo hoog lag als vorig jaar – al had dat vooral te maken met de verkoop van dochteronderneming Marshall Fields, het traditionele warenhuis. Indien deze eenmalige actie niet werd meegerekend, hield Target, gevestigd te Minneapolis, Minnesota, een kwartaalwinst van 366 miljoen dollar over, nog altijd 11 procent meer dan vorig jaar. De omzet steeg tot 10,56 miljard.

De aandelenkoersen van beide ketens stegen bij de bekendmaking van het nieuws. Wal-Mart sloot de dag af met een koerswinst van ruim 1 dollar, ofwel 2 procent tot 52,65. Target steeg met 1,47 dollar tot 41,90 op de New Yorkse beurs.

De resultaten van Amerika's grootste discountketens stroken met de laatste gegevens van het ministerie van Handel die gisteren eveneens werden bekendgemaakt. Volgens het ministerie steeg de consumptie in juli met 0,7 procent, na in juni juist met 0,5 procent te zijn gedaald.

De olieprijs bereikte deze week met ruim 45 dollar per vat opnieuw een recordhoogte op de New Yorkse termijnmarkt. Gemiddeld zijn Amerikaanse automobilisten 26 procent meer kwijt aan benzine dan vorig jaar.