Pingelen met een kubus

Klik klik klak, klik klak, klonk het afgelopen weekeinde in Nemo, het Amsterdamse wetenschapsmuseum. Het geklik-klak werd veroorzaakt door allemaal mensen die aan de Rubik-kubus draaiden.

Zij maakten hun vingers vast soepel om tijdens de Europese kampioenschappen de driedimensionale puzzel zo snel mogelijk op te lossen. Door de kubus te draaien moet je aan alle zijden effen kleurvlakken zien te krijgen.

Wiktoria Zborowska (7) uit Wadowice in Polen is de jongste deelneemster tijdens dit kampioenschap. ,,Ik ben niet zenuwachtig. Het gaat mij ook niet om het winnen'', zegt ze. Hoewel ze met haar vader helemaal uit Polen is komen rijden om mee te doen. ,,Het gaat mij meer om het spel. Verder vind ik het leuk om te reizen'', vertelt Wiktoria. ,,Dan zie ik andere mensen en andere huizen.'' Wiktoria is nu twee jaar bezig met de Rubik-kubus. Ze heeft er thuis wel tien, waaronder een piepkleine. Maar haar wedstrijdkubus is toch de belangrijkste. Daar is zij helemaal op ingespeeld. Net als een kapper die altijd knipt met zijn eigen schaartje. ,,De kubus is altijd bij mij en daarom kan ik hem nooit verliezen. Als ik ergens heen ga, gaat mijn kubus mee.''

Voordat Wiktoria aan de beurt is om de puzzel zo snel mogelijk op te lossen, draaien vrijwilligers de kleurvlakken van de kubus helemaal in de war. Dan mag ze vijftien seconde naar de kubus kijken. ,,Ik bekijk dan welke combinaties ik moet maken om de kleurvlakken weer kloppend te krijgen.'' Daarna mag ze de puzzel oplossen. Wiktoria kan dit bijna zonder te kijken. ,,Als je alle combinaties kent, hoef je het alleen nog te doen. Iedereen kan het leren. Het begin is het moeilijkst. Ik leer het jou in een jaar.'' Wiktoria gebruikt bij het oplossen de `pingelmethode'. Dan draaien je vingers meerdere blokken tegelijk. Dat gaat sneller dan de `schroevendraaier' manier waarmee je met je hele handpalm maar één blok per keer kunt draaien.

Dan is Wiktoria aan de beurt. Geconcentreerd draait ze aan haar kubus. Haar gemiddelde tijd na drie rondes is vierentachtig en achtendertighonderste van een seconde. Niet snel genoeg om de snelste te zijn. Van de tweeënvijftig deelnemers eindigt Wiktoria op de zesenveertigste plaats. Toch wint zij een trofee. In de categorie jonge spelers tot twaalf jaar is zij de beste. Dit kan ook niet anders, want zij is de enige deelnemer die nog geen twaalf is. Daar had ze niet eens voor hoeven puzzelen.

    • Jitka Xantinidou