Pas verschenen

Clare Morrall: Een explosie van kleuren (Astonishing Splashes of Colour). Vert. Ankie Klootwijk. Anthos, 330 blz. €19,95

De debuutroman van muzieklerares Clare Morrall (1952) over een jonge vrouw na het verlies van haar baby werd vorig jaar genomineerd voor de Booker Prize. J.J. Peereboom was niet zo enthousiast als de jury, want de beklagenswaardigheid van de hoofpersoon `zouden lezers zich gevoeliger aantrekken als Clare Morrall begaafder of handiger was in het vertellen' (Boeken, 10.10.03).

Marjane Satrapi: Persepolis 4 (Persepolis 4). Vert. Toon Dohmen.

Atlas, 98 blz. €14,50

Laatste deel van de vierluik Persepolis, de stripboeken waarin de Iraanse Marjane Satrapi (1969) via zwart-wit tekeningen de recente geschiedenis van haar land heeft verweven met haar jeugd. In een interview met deze krant zegt Satrapi: ,,Ik vind het belangrijk dat mensen de strip niet alleen lezen als een politiek relaas, maar ook als een levensverhaal en een artistiek werk. Daarom heb ik geprobeerd om het zo abstract mogelijk te tekenen en weinig details weer te geven: zo kan je je beter identificeren'' (Boeken, 12.12.03).

Robert Cooper: Oorlog en vrede in de 21ste eeuw. Europa en de nieuwe wereldorde. Meulenhoff, 223 blz. €17,50

Europees topdiplomaat, en voormalige adviseur van Tony Blair, analyseert op persoonlijke titel de actuele internationale verhoudingen. De kloof tussen de Verenigde Staten en Europa is volgens hem groot, maar valt nog te dichten. `Coopers analyse en stellingname zijn scherp en helder, maar zal de werkelijkheid zich er iets van aantrekken?' vroeg Juurd Eijsvoogel zich af in een bespreking van de oorspronkelijke uitgave (Boeken, 02.01.04).

bedrijf zijnde Friese aardewerkfabriek Tichelaar. Niet alleen de producten en het productieproces worden beschreven, ook de sociale en economische kanten van het bedrijf komen uitvoerig aan de orde.