OM moet bericht Tol-team rectificeren (Gerectificeerd)

Het openbaar ministerie moet een persbericht over een rijksrecherche-onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede op 8 mei 2000 deels rectificeren. Dit heeft de Haagse rechtbank vanmorgen in kort geding bepaald.

In het persbericht werden de uitkomsten openbaar gemaakt van een rijksrecherche-onderzoek dat was ingesteld na kritiek van twee rechercheurs op het onderzoek naar de vuurwerkramp. In het persbericht is volgens de rechtbank ten onrechte gesteld dat een van de rechercheurs tegenover de rijksrecherche is teruggekomen op een eerdere verklaring bij het gerechtshof. Hiermee wordt volgens de rechtbank de schijn gewekt dat de rechercheur meineed heeft gepleegd.

Rectificatie van de kop van het persbericht, waarin gesteld wordt dat de rechterlijke macht niet is misleid, is afgewezen. Wel stelt de Haagse rechtbank dat er bij het bewaren van één van de bewijsmiddelen, een sportbroek, een ,,ernstig professionele fout' is gemaakt. Ook de eis dat het rijksrechercherapport en een intern politie-onderzoek openbaar moeten worden gemaakt, is door de rechtbank verworpen.

De twee rechercheurs zijn in mei door de Politie Twente geschorst. Tegen hen loopt nog een meineedprocedure voor het gerechtshof in Arnhem.

Rectificatie

Vuurwerkramp

Het bericht OM moet bericht Tol-team rectificeren (13 augustus, pagina 2) meldt dat de vuurwerkramp in Enschede op 8 mei 2000 plaatsvond. Dat was 13 mei 2000.