Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Voorzitter

José Manuel Barroso

Portugal

Met zijn 48 jaar is de Portugees José Manuel Durão Barroso één van de jongeren binnen de door hem geleide Europese Commissie. Die telt verder vooral vijftigers en zestigers. De ex-premier van Portugal, die lid is van de liberaal-conservatieve Partido Social Demócrata (PSD), de partij die in Europees verband deel uitmaakt van de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement, werd eind juni door de regeringsleiders van de lidstaten van de Unie verrassend naar voren geschoven als nieuwe commissievoorzitter.

In eigen land stond Barroso bekend als een weinig inspirerende premier die met zijn straffe bezuinigingsbeleid een regering leidde die zich qua populariteit op een dieptepunt bevond. Barroso's eerste openbare optredens in Brussel en Straatsburg zijn daarentegen over het algemeen goed ontvangen. Het Europees Parlement steunde zijn voordracht vorige maand met een ruime meerderheid van 413 tegen 251 stemmen. In de Europese circuits bestaat vooral waardering over zijn communicatieve vaardigheden. Behalve Portugees en Spaans spreekt hij ook Engels, Frans en Spaans.

Als briljant student specialiseerde Barroso zich na zijn rechtenstudie in Europese studies in Genève, bleef daar als hoogleraar aan de universiteit en doceerde tevens in Georgetown en Lissabon. Al op 29-jarige leeftijd maakte hij als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken zijn entree in de Portugese politiek. In april 2002 werd hij minister-president.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.