Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Industrie

Günther Verheugen

Duitsland

De zestigjarige Verheugen maakte in de Commissie-Prodi naam door de uitbreiding van de Unie tot een goed einde te brengen. Hij toonde zich gisteren een tevreden man nu hij in Brussel mag blijven en wederom een zware functie zal bekleden.

Verheugens kanselier, Gerhard Schröder, was gisteren zo mogelijk nog meer in zijn sas met de taakverdeling in de nieuwe Commissie. Met Verheugen wordt een Duitser eurocommissaris voor Industrie en een van de vice-voorzitters. Bovendien krijgt Verheugen, naast Commissie-voorzitter Barroso, de taak het werk van de `economische Commissarissen' te coördineren. Daarmee is Verheugen net niet de `supercommissaris' geworden waarvoor Schröder zich sterk heeft gemaakt, maar een Spitzenjob heeft de Duitser wel degelijk in de wacht gesleept.

Verheugen begon zijn carrière als leerling-journalist, maar koos al snel voor de politiek. Zijn eerste ervaring deed hij op in de liberale FDP, maar tweeëntwintig jaar geleden stapte hij over naar de SPD. Tijdens de vorming van het eerste kabinet-Schröder in 1998 zat er voor de buitenlandspecialist Verheugen niet meer in dan minister van Staat, belast met Europese Zaken en functionerend onder de minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer. Al na een jaar stapte hij over naar Brussel. Verheugen wordt niet gezien als een marionet van Berlijn, hoewel de eurocommisaris een aantal belangrijke besluiten van de Commissie tegen Duitsland niet steunde.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.