Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Justitie

Rocco Buttiglione

Italië

De Italiaanse minister voor Europese Zaken Rocco Buttiglione (56), die een van de vice-voorzitters wordt in de nieuwe Commissie, stond het afgelopen half jaar vooraan in de – overigens verloren – strijd voor vermelding van God in de Europese Grondwet. Daarmee verloochende hij zijn katholieke achtergrond niet. Buttiglione was enige tijd voorman van de Italiaanse katholieke lekenbeweging Comunione e Liberazione. Ook onderzocht hij als gepromoveerd filosoof de verenigbaarheid van democratie en christendom. Buttiglione maakte tussen 1984 en 1989 deel uit van een commissie, die het Vaticaan moest adviseren over (her)evangelisatie door de Roomse Kerk.

De christen-democraat Buttiglione, zoon van een politiecommissaris uit de Zuid-Italiaanse regio Apulië, liet diverse keren weten zich politiek te laten inspireren door het politieke katholicisme van Alcide de Gasperi, één van de voorvechters van de Europese Gemeenschap. Zijn voordracht door Berlusconi, eind juli, als Italiaanse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie gold als een verrassing. Hiermee negeerde Berlusconi immers de wens van de zittende commissaris Maria Monti die graag had willen aanblijven.

In zijn tijd als minister voor Europese Zaken bepleitte Buttiglione een grotere rol voor de nationale parlementen in de Europese besluitvorming.Ook wil hij meer samenwerking van de Europese Commisie met de Raad van Ministers en het Europees Parlement.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.