Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Fraudebestrijding

Siim Kallas

Estland

De 55-jarige econoom Kallas, de enige van de vijf vice-voorzitters in de nieuwe Commissie die afkomstig is uit een klein land, werd in 1991 president van de Nationale Bank, was later (1995-1996) minister van Buitenlandse Zaken en (1999-2000) Financiën, en werd in 2002 premier van Estland. Maar zijn faam berust vooral op zijn prestaties in de eerste functie: Kallas is ,,de vader van de Estse kroon'', de eerste nieuwe munteenheid na de val van de Sovjet-Unie en de enige die vanaf het begin stabiel bleef. Premier was de liberale Kallas van 2002 tot 2003 toen Estland zich voorbereidde op het EU-lidmaatschap.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.