Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Buitenlandse Zaken

Benita Ferrero-Waldner

Oostenrijk

Dit voorjaar was de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken nog in de race voor het presidentschap. Die verloor ze van haar sociaal-democratische rivaal Heinz Fischer. De 55-jarige juriste trad in 1984 toe tot de Oostenrijkse diplomatieke dienst. In 1995 werd ze staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en in 2000 minister van Buitenlandse Zaken. Ze moest veel veel van de felle protesten binnen de EU opvangen die de toetreding van de FPö tot de coalitie had veroorzaakt. In 2003 trad ze opnieuw in het huwelijk, nadat de katholieke kerk haar eerste huwelijk nietig had verklaard.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.