Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Begroting

Dalia Grybauskaite

Litouwen

De 48-jarige Grybauskaite studeerde economie in Leningrad, Moskou en Washington en werkte na haar terugkeer uit de VS bij het bureau van de Litouwse premier en voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (directeur Europa). Een jaar later vertegenwoordigde ze Litouwen bij de Europese Unie. Vervolgens werd ze ambassadeur in Washington, onderminister van Financiën, onderminister van Buitenlandse Zaken en uiteindelijk minister van Financiën. De Financial Times zei over haar: ,,In tegenstelling tot de EU weet de IJzeren Dame van Litouwen hoe men Rusland trotseert.''

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.