Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Sociale Zaken

Vladimír Špidla

Tsjechië

Vladimír Špidla (53) moest onlangs roemloos aftreden als premier van Tsjechië, na de voor zijn sociaaldemocraten dramatisch verlopen Europese verkiezingen. Ter compensatie heeft de regering hem op het laatste moment als eurocommissaris naar voren geschoven. Špidla studeerde geschiedenis en geldt als een principiële man. Onder het communisme werkte hij in een houtfabriek en als toneelknecht, omdat hij geen lid wilde worden van de communistische partij, indertijd een vereiste om politiek carrière te maken. Als premier (2002-2004) wees hij samenwerking met de communisten vierkant af.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.