Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Onderzoek

Janez Potocnik

Slovenië

De Sloveense econoom Janez Potocnik (46), minister van Europese Zaken van 2002 tot eerder dit jaar, heeft niet veel politieke ervaring, maar de ervaring die hij heeft, heeft vooral met Europa te maken. De in 1989 in Ljubljana afgestudeerde econoom Potocnik ging vanaf april 1998 als hoofd van het Sloveense onderhandelingsteam met Brussel praten over het Sloveense lidmaatschap van de EU. In 2001 werd hij speciaal adviseur bij het bureau van de Sloveense premier, een jaar later minister, hoewel hij partijloos is. Potocnik is een voorstander van toetreding van Slovenië tot de euro-zone.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.