Nieuwe Europese Commissie: Portretten van de vijfentwintig leden

Douane-unie

Ingrida Udre

Letland

De 45-jarige voorzitter van het Letse parlement is in eigen land omstreden: critici hebben haar corruptie verweten, onder andere omdat ze haar kapster mee op reis neemt. Ook de manier waarop premier Emsis zijn partijgenote (ze zijn lid van de Unie van Groenen en Boeren) haar voordroeg als Europees Commissaris, in plaats van de gerespecteerde oud-minister van Buitenlandse Zaken Sandra Kalniete, heeft in Riga kwaad bloed gezet: Emsis negeerde het oordeel van zijn coalitiepartners. Udre staat bekend als eurosceptisch. Politiek is ze actief sinds 1998. Parlementsvoorzitter werd ze dit jaar.

De portretten zijn geschreven door: Stéphane Alonso, Michel Kerres, Titia Ketelaar, Mark Kranenburg, Paul Luttikhuis, Peter Michielsen, Floris van Straaten, Kees Versteegh en Michèle de Waard. De foto's zijn afkomstig van fotopersbureau AP, van de Europese Unie en van fotograaf Merlin Daleman.