Niet praten, maar kijken

Op nummer 32 van de Top-50 staat deze week de single Dry Your Eyes van het Engelse The Streets. Bij de naam The Streets denk je aan een groepje muzikanten, maar The Streets is één man: rapper Mike Skinner.

Deze Mike Skinner ziet er niet uit als een popster à la Justin Timberlake. Hij lijkt eerder een Engelse voetbalsupporter. Sterker nog, hij is een Engelse voetbalsupporter – met altijd een glas bier bij de hand, ongeschoren en een uitspraak die niet direct lijkt op ABB (Algemeen Beschaafd Brits).

Dry Your Eyes is Mike's eerste hit in Nederland. Dat mensen dit liedje mooi vinden, is waarschijnlijk omdat het zo gevoelig is. Het nummer doet denken aan een van de eerste gerapte liefdesliedjes in de geschiedenis van hiphop. Dat was I Need Love, van LLCoolJ, uit 1987. Toen was het nog heel ongewoon dat rap langzaam was en dat in het refrein over liefde werd gezongen.

Mike Skinner praat in het couplet en zingt in het refrein, over liefdesverdriet. Hij vertelt een lang en droevig verhaal over wat er precies gebeurt als je vriendin je vertelt dat ze je niet meer ziet zitten.

Hoewel Mike daar veel woorden voor nodig heeft, leren we van hem dat het dan niet zozeer gaat om wat iemand zegt, maar vooral om hoe ze erbij kijkt.

`Ik kijk naar haar, ze staart me bijna recht aan/ Maar haar ogen staan glazig alsof ze dwars door me heen kijkt/ Dan sluiten haar ogen voor wat een eeuwigheid lijkt/ Als ze weer opengaan kijkt ze naar haar voeten' (I look at her she stares almost straight back at me/ But her eyes glaze over like she's lookin' straight through me/ Then her eyes must have closed for what seems an eternity/ When they open up she's lookin' down at her feet).

In het refrein gaat het weer over ogen: ogen die gedroogd moet worden, want de man over wie het liedje gaat heeft een potje staan huilen. Mike Skinner zingt `Dry your eyes mate' (Droog je tranen, vriend).

Mike Skinner kan niet zo goed zingen maar dat komt hier juist goed uit. Precies bij de woorden `dry your eyes' slaat zijn stem een beetje over en klinkt het alsof ook hij zijn tranen nauwelijks kan tegenhouden.

Maar ook die tranen hebben een doel. `I know you want to make her see how much this pain hurts' (Ik weet dat je haar wil duidelijk maken dat de pijn zeer doet). En daartoe wil hij haar niet iets zeggen, hij wil iets laten zien.

Mike Skinner weet: een blik betekent meer dan duizend woorden.

    • Hester Carvalho