Mitsubishi steekt 5,1 mld in fusiebank

De fusie tussen de Japanse banken Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG) en UFJ heeft het karakter van een reddingsoperatie voor UFJ.

MTFG zal de belangrijkste posten in beslag nemen en maximaal 700 miljard yen (5,1 miljard euro) in UFJ steken. UFJ had haast met de operatie omdat het voor de bekendmaking van de halfjaarcijfers eind september extra kapitaal wil hebben. Zodoende sloten de twee banken gisteren, slechts één dag nadat de rechter de weg daartoe had vrijgemaakt, een principeovereenkomst over de fusie.

UFJ leed verlies afgelopen boekjaar en kreeg van de autoriteiten opdracht de bedrijfsvoering te verbeteren. UFJ kampt relatief met een grote hoeveelheid oninbare leningen, terwijl MTFG bekendstaat als de meest solide grote bank van het land.

Uiterlijk 1 oktober 2005 zullen de twee samengaan in een houdstermaatschappij die zal luisteren naar de naam Mitsubishi UFJ Holdings. President wordt Nobuo Kuroyanagi, de huidige president van MTFG. De nominaal hogere, maar veelal ceremoniële functie van voorzitter gaat naar Ryosuke Tamakoshi van UFJ.

Hetzelfde beeld bestaat bij de drie belangrijkste ondernemingen onder deze houdstermaatschappij. Bank en trust bank komen onder leiding van mensen van MTFG, alleen de president van het effectenhuis zal afkomstig zijn van UFJ. Veelzeggend is dat UFJ-man Tamakoshi, ook al wordt hij voorzitter van de holding, slechts het vice-voorzitterschap van de bank zal bezetten, terwijl de president (ook Kuroyanagi) én de voorzitter van de nieuwe bank van MTFG komen.

,,We hebben inderdaad de indruk gegeven dat we aan het dwalen waren'', zei UFJ-president Tamakoshi gisteren op de persconferentie, ,,maar ik heb deze fusie uitgevoerd om voor de aandeelhouders, klanten en werknemers van UFJ grote winst te behalen.'' Het is echter de vraag of UFJ van alle problemen af is. Zo moest MTFG-topman Kuroyanagi de vraag beantwoorden of hij de kapitaalinjectie doorzet als de oude top van UFJ geconfronteerd wordt met een criminele aanklacht wegens een boekhoudschandaal dat dit voorjaar aan het licht kwam. Het antwoord van de nieuwe topman luidde overigens `ja'.

UFJ kan wellicht nog een eis tot schadevergoeding verwachten van Sumitomo Trust. In mei sloot UFJ een principeovereenkomst met Sumitomo om UFJ Trust te verkopen. Later annuleerde UFJ Trust deze afspraak eenzijdig en knoopte onderhandelingen aan met MTFG.