Huwelijk van homo's is niet geldig

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Californië heeft gisteren meer dan 4000 homohuwelijken die in San Francisco zijn gesloten, ongeldig verklaard.

Volgens het hof heeft de burgemeester van de stad, Gavin Newsom, onrechtmatig gehandeld door de huwelijken toe te staan omdat de wetgeving van de staat het huwelijk definieert als een verbintenis tussen een man en een vrouw.

Newsom bracht in de Verenigde Staten een heftige discussie op gang toen hij begin dit jaar homoseksuele paren de kans gaf om te trouwen in San Francisco. Tussen 12 februari en 11 maart maakten 4037 stellen van deze mogelijkheid gebruik. Na vier weken maakte het Hooggerechtshof aan de praktijk een einde, tot het zich over de toelaatbaarheid van het homohuwelijk zou hebben uitgesproken.

In hun besluit benadrukken de zeven rechters dat ze zich niet over de grond van de zaak hebben gebogen: de uitspraak gaat niet over de grondwettelijkheid van het verbod van de staat op homohuwelijken. ,,Als de huidige Californische wetgeving die het huwelijk beperkt tot een man en een vrouw in de toekomst wordt afgeschaft of ongrondwettelijk wordt verklaard, kunnen de betrokken koppels wel rechtsgeldige huwelijkslicenties krijgen'', aldus het hof. Het bestuur van de stad is opgedragen alle aktes te vernietigen en de homoparen te melden dat hun huwelijk ongeldig is en dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend.

In de staat Massachusetts kunnen al sinds mei legale homohuwelijken worden gesloten sinds de aanpassing van de wet in november.

De rel die over de stap van Massachusetts ontstond en de golf van homohuwelijken in San Fransisco hebben het onderwerp tot een belangrijk verkiezingspunt in de race om het Amerikaanse presidentschap gemaakt. De huidige president Bush wil de grondwet laten aanpassen zodat het huwelijk gedefinieerd wordt als een verbintenis tussen man en vrouw , om homohuwelijken in het hele land te kunnen verbieden. De Democratische presidentskandidaat John Kerry vindt dat elke staat zelf moet kunnen beslissen.

De Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey, James McGreevey, heeft gisteren zijn ontslag aangekondigd nadat hij bekendmaakte dat hij homoseksueel is. McGreevey, getrouwd, twee kinderen, vindt dat hij hierdoor chantabel is geworden. De gouverneur stemde eerder dit jaar tegen goedkeuring van het homohuwelijk. Hij wordt opgevolgd door de voorzitter van de Senaat van New Jersey, Richard Codey.