Grieken al vóór Spelen middelpunt dopingrel

De Griekse atleten Kostadinos Kenteris en Ekaterini Thanou hebben hun deelname aan de Olympische Spelen in gevaar gebracht, nadat zij gisteren niet beschikbaar waren voor een dopingtest, de zogenaamde out-of-competition controle. Ze hebben 72 uur gekregen om zich alsnog te melden. De sprintkampioenen, die in eigen land de status van supersterren genieten, bezorgen `Athene' op de dag van de openingsceremonie een blamerend begin.

Kenteris en Thanou zijn niet de eerste de beste atleten; gezamenlijk zijn ze goed voor vier titels. Kenteris werd vier jaar geleden bij de Olympische Spelen in Sydney onverwacht olympisch kampioen op de 200 meter, maar bevestigde zijn nieuwe positie in de daaropvolgende twee jaar met een Europese en een wereldtitel. Dankzij die successen werd hij een volksheld in Griekenland. Thanou won in Sydney zilver op de 100 meter en werd twee jaar later in München Europees kampioen. Bij de WK's van 1999 en 2001 won de sprintster brons.

Het missen van de controle wordt door voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité hoog opgenomen. Hij benoemde gisteravond ad hoc een disciplinaire commissie, die Kenteris en Thanou vervolgens opdroeg vandaag nadere uitleg te verstrekken. Beide atleten zijn evenwel niet voor verhoor komen opdagen, omdat zij gisteren betrokken waren bij een motorongeluk en met lichte verwondingen in een ziekenhuis werden opgenomen. Dat was althans de uitleg van een woordvoerder van het Grieks Olympisch Comité. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis dienen zij nog 48 uur onder observatie te blijven. Het verhaal van het eenzijdige ongeluk wordt evenwel in twijfel getrokken, omdat beiden op één motor zaten, het in de nachtelijke uren plaatsvond en er zich geen getuigen hebben gemeld. Ook de plaats van het ongeluk roept vragen op. Het zou gebeurd zijn in Glyfada, in het zuiden van de stad en ver verwijderd van het olympisch dorp dat nabij Maroussi in het noorden is gelegen.

Gelet op de hardnekkige geruchten over dopinggebruik van Kenteris en Thanou is het schandaal geen verrassing. Vooral Kenteris heeft in de atletiekwereld een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Buiten de grote kampioenschappen verschijnt hij niet bij internationale wedstrijden; hij loopt alleen onbeduidende wedstrijden in eigen land. [Vervolg KENTERIS: pagina 9]

KENTERIS

Grieken misten ook controle in Chicago

[Vervolg van pagina 1] De concurrenten van Kenteris op de 200 meter nemen het hem hoogst kwalijk dat hij voortdurend de internationale confrontaties ontloopt. De verdenking van doping wordt met die veelvuldige absentie snel gevoed. En werd twee jaar geleden versterkt door het missen van een out-of-competition controle. Kenteris had opgegeven op het eiland Lesbos te trainen, maar hij bleek plotseling op trainingskamp naar Qatar in het Midden-Oosten te zijn vertrokken toen zich een dopingcontroleur meldde. Dat leverde hem destijds een waarschuwing van de internationale atletiekfederatie IAAF op.

Diezelfde IAAF maakte overigens vanochtend bij monde van directeur István Gyali bekend dat Kenteris ook kort voor de Olympische Spelen van Athene een out-of-competition controle in Chicago zou hebben gemist, omdat hij een dag eerder dan opgegeven naar Athene zou zijn teruggekeerd. De gemiste controle van gisteren, zou dan zijn derde `ontsnapping' zijn geweest.

Zonder een sluitende verklaring voor zijn absentie in het olympisch dorp loopt Kenteris het risico voor twee jaar te worden geschorst, omdat het niet komen opdagen voor een controle in dat geval wordt aangemerkt als een positieve uitslag van een dopingtest. Voor Thanou geldt dat zij voor het eerst een controle mist en zij kan er bij een goede verklaring met een waarschuwing van af komen.

Een van de verklaringen van Kenteris' gedrag van gisteren zou kunnen zijn, dat hij in zijn naïviteit geen rekening zou hebben gehouden met een vervroegde controle na zijn versnelde terugkeer van het trainingskamp. De sprinters zou eerder uit de Verenigde Staten zijn teruggekomen, omdat hij vanavond bij de openingsceremonie in het Olympisch Stadion in Athene de vlam zou moeten ontsteken; zijn naam wordt in dat verband hardnekkig genoemd.

Een andere verklaring is dat Kenteris tijdwinst moet boeken de eventuele verboden stoffen uit zijn lichaam te laten verdwijnen. Daarvoor vreest IOC-voorzitter Rogge, die vanochtend op een persconferentie vertelde dat het mogelijk is verboden middelen snel uit het lichaam te laten verdwijnen.

Desondanks besloot het Internationaal Olympisch Comité vanmiddag om Kenteris en Thanou 72 uur respijt te geven voor een verklaring.

Falen: pagina 7

    • Henk Stouwdam