Fugro profiteert van hoge olieprijs

Ingenieursbureau Fugro profiteert van de hogere olie- en gasprijzen. Olie- en gasproducenten voeren investeringen in uitbreiding van hun productiecapaciteit op en schakelen Fugro daarbij vaker in voor (zee-)bodemonderzoek en advies. De orderportefeuille is met 30 procent gestegen tot 445 miljoen euro.

Dat heeft Fugro vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet van Fugro steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 20 procent tot 484 miljoen euro. De stijging is voor een klein deel het resultaat van autonome groei, maar vooral een gevolg van de overname, vorig jaar november, van Thales Geosolutions, een bedrijf dat seismisch onderzoek en onderwaterwerkzaamheden verricht voor olie- en gasbedrijven.

Fugro stak eenmalig 22 miljoen euro in het reorganiseren van Thales Geosolutions en het integreren van het bedrijf met Fugro-onderdelen in hetzelfde marktsegment. Dit proces is inmiddels afgerond en zal vanaf 2005 leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 40 miljoen euro.

De nettowinst van Fugro daalde in het eerste halfjaar met 7 procent tot 14,6 miljoen euro. Gezien de vollere orderportefeuille verwacht Fugro dat de winst over het hele jaar boven het niveau van vorig jaar, 45 miljoen euro, zal liggen. De jaaromzet, vorig jaar 830 miljoen euro, zal boven de 1 miljard uitkomen. Thales Geosolutions voegt 210 miljoen euro aan de omzet toe.

Behalve de olie- en gasindustrie, levert ook de florerende mijnbouwindustrie meer orders op voor Fugro. Door een lichte verbetering van het economisch klimaat zullen ook de activiteiten van Fugro op het gebied van bouw en infrastructuur aantrekken, zo verwacht het bedrijf.