Friese ICT mikt op `export'

Zeven Friese ICT-bedrijven hebben gisteren een gemeenschappelijk kantoor in Amsterdam geopend. ,,De export van Friese bedrijven naar de Randstad en de rest van Nederland wordt steeds belangrijker'', zegt verkoopdirecteur A. van der Meer van het ICT-bedrijf Snakeware.

Via hun kantoor in Amsterdam hopen de zeven bedrijven meer opdrachten binnen te slepen en bestaande contacten beter te onderhouden. Commissaris van de koningin van Friesland Ed Nijpels heeft gisteren de opening verricht van het Fryslân House, in het Amsterdamse Science Park.

Het enthousiasme is groot, de doelstellingen zijn duidelijk. ,,Het is hartstikke gaaf om met geestverwanten in de Randstad te zitten'', zegt projectmanager S. Hollebrand vanuit het Snakeware-hoofdkantoor in Sneek. Van der Meer legt uit: ,,De plaats van de productie wordt minder belangrijk, in tegenstelling tot het `face to face'-contact met de klanten''.

Van der Meer hoopt met dit initiatief `het beste uit twee werelden' te combineren. ,,Het snelle, dynamische westen met de openheid en eerlijkheid van Friesland.'' Hij wil de Friezen bovendien een voorbeeld geven: ,,Friezen zijn toch wel wat afwachtend, en dat wil ik veranderen'', aldus Van der Meer.

Ook de Friese ICT-vereniging is bij het project betrokken. Bij de ICT-vereniging zijn zestig Friese bedrijven aangesloten. Het idee voor een ,,Friese ICT-ambassade'' in de ,,ICT-hoofdstad van Europa'', zoals een website het vermeldt, is tijdens bijeenkomsten van de vereniging ontstaan. ICT-bedrijven die lid zijn van de vereniging kunnen tegen betaling gebruik maken van het gemeenschappelijk kantoor in Amsterdam.

De zeven deelnemende bedrijven zijn Compano, Vincis en Snakeware uit Sneek, Hawar IT uit Bolsward, Wannit en het ICT Center uit Leeuwarden, en ICIT uit Franeker. Compano, Snakeware en Hawar halen nu al een groot deel van hun omzet buiten Friesland. De andere vier bedrijven willen het kantoor gebruiken om voet aan de grond te krijgen in het westen. De bedrijven hebben gezamelijk 85 man personeel in dienst.

    • Vincent Jansen