`Erven' Endstra dagen Rabobank om verbreken financiële relatie

Enkele vennootschappen van de in mei vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra hebben een kort geding aangespannen tegen de Rabobank. Deze bank heeft alle financiële banden verbroken met bedrijven die eigendom waren van Endstra. Namens de vennootschappen eist advocaat Hans Koets dat de Rabobank de financiële relatie voortzet.

Het kort geding dient aanstaande woensdag bij de president van de rechtbank in Utrecht. Dat heeft advocaat Koets vanochtend bevestigd.

De verschillende vennootschappen van Endstra (Marina Seaport IJmuiden BV, Holding Seaport IJmuiden BV, Seaport IJmuiden Onroerend Goed BV en Seaport Properties BV) exploiteren en beheren een jachthaven in IJmuiden. De financiering hiervan werd al jaren gedaan door de Rabobank.

In februari van dit jaar, voor de moord op Endstra, liet de bank al weten de banden met Endstra te willen verbreken omdat zij niet geassocieerd wilde worden met de reputatie die de vastgoedhandelaar had en de kwesties waarmee hij in verband werd gebracht. Hierdoor zouden de reputatie en de integriteit van de bank gevaar lopen, zo werd aan Endstra medegedeeld. Endstra maakte hierop bezwaar. Afgelopen mei werd de vastgoedhandelaar voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan op klaarlichte dag geliquideerd. Op 6 juli verbrak de Rabobank alsnog alle banden met bedrijven waar Endstra direct of indirect bij betrokken was.

Volgens Koets is het gevaar voor reputatieschade hiermee feitelijk verdwenen en kan de bank de relatie met vennootschappen waarin hij actief is geweest niet zomaar verbreken. Bovendien had de bank, als ze niet met Endstra geassocieerd wilde worden, de relatie al veel eerder moeten verbreken, aldus de advocaat.

Een woordvoerder van de Rabobank wil geen commentaar geven op de zaak, noch bevestigen dat de financiële relaties met de genoemde BV's verbroken zijn. ,,Wij gaan nooit in op individuele klantenrelaties of ex-relaties.'' Wel wil de bank bevestigen dat zij gedagvaard is voor het geding van aanstaande woensdag.