Dell groeit harder dan concurrent

Computermaker Dell snoept marktaandeel af van Hewlett Packard, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die de twee grootste producenten van computers gisteren bekendmaakten.

Vooral in sectoren waar HP traditioneel dominant is, zoals printers, wint Dell terrein.

De kwartaalcijfers van de twee contrasteerden sterk. Bij Dell steeg de winst ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden met 29 procent tot 799 miljoen dollar (655,7 miljoen euro). De omzet steeg 20 procent tot 11,7 miljard dollar. HP's kwartaalwinst daalde licht, tot 846 miljoen dollar, en bleef ver achter bij wat analisten hadden verwacht. De omzet van HP, dat met 142.000 mensen bijna drie keer zoveel werknemers heeft als Dell, steeg met 9 procent tot 18,9 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Carly Fiorina van HP zei – in een onverwachte telefonische toelichting voor analisten om 5 uur 's ochtends lokale tijd – dat enkele managers verantwoordelijk voor de verkoop van apparatuur aan bedrijven bij haar onderneming ,,misstappen'' hadden begaan. Een handvol hoge managers in de Verenigde Staten en Europa is daarop ontslagen. Daarnaast gaf Fiorina aan dat er problemen waren geweest bij het installeren van nieuwe software, en dat er in het algemeen sprake was van een zwakte in de afzetmarkt voor HP's producten.

Topman Kevin Rollins van Dell sprak daarentegen van gezonde resultaten in het laatste kwartaal. Gevraagd naar de zwakte waarover Fiorina het had, antwoordde hij dat hij daar ,,nooit iets van gezien'' had.

,,Dell is duidelijk aan het winnen van HP'', aldus Jim Grossman, een fondsbeheerder uit Minneapolis, tegenover persbureau Bloomberg. Dell verkoopt zijn producten op directe wijze via telefoon en internet in plaats van via winkels. Die strategie was succesvol in de markt voor pc's, en blijkt nu ook vruchten af te werpen in de markt voor printers en andere randapparatuur. Volgens Dell kan de prijs van printers zeker 50 procent lager, en de prijs van producten als inktcassettes en dergelijke 20 procent lager.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de tegenvallers bij HP. Het aandeel zakte 13 procent op Wall Street en daalde nabeurs nog verder. De koers van Dell steeg in de handel nabeurs zo'n 3 procent.