Conflict staf Volkenkunde

Bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden is een conflict ontstaan tussen directeur Steven Engelsman en twaalf conservatoren van de sectie Onderzoek, aangevoerd door het hoofd van de sectie, Willem Fermont. De directie heeft bij de rechter Fermonts ontslag aangevraagd op grond van ,,onverenigbare karakters'' binnen het managementteam van het museum. Gisteren diende het geschil bij het kantongerecht in Leiden.

Oorzaak van het conflict is een verschil van mening over het museumbeleid. Volgens het Leidsch Dagblad, dat vandaag over de kwestie bericht, zijn Fermont en de conservatoren van mening dat directeur Engelsman te veel wil ,,scoren aan de kassa'', en daarvoor vooral populaire tentoonstellingen binnenhaalt, zoals de Kuifje-tentoonstelling die nog tot eind augustus in het museum te zien is.

In plaats daarvan vindt de sectie dat het museum zijn collectie en middelen moet gebruiken voor educatieve, kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen, aldus het Leidsch Dagblad. Plaatsvervangend directeur van het museum Agniet van de Sande ontkent dat de visies van directie en conservatoren ver uiteen liggen. Volgens haar zijn de arbeidsverhoudingen binnen het museum sinds vorig jaar zomer verstoord. Engelsman spreekt van ,,een persoonlijk conflict tussen mij en Fermont''. Volgens de advocaat van de directie, mr. Duk, stelde Fermont zich niet loyaal op na een overleg over de beleidslijnen voor 2005-2008. Fermont zou ,,emotioneel en persoonlijk'' hebben gereageerd, wat tot een onwerkbare situatie leidde. ,,Dan zit er niks anders op dan afscheid te nemen'', aldus Van de Sande.

Een poging van de advocaat van de sectie Onderzoek gisteren om Fermont zijn contract tot september 2005 te laten uitdienen, mislukte. Op 25 augustus doet de rechter uitspraak. Engelsman: ,, De rechter heeft al laten doorschemeren dat ze het arbeidscontract van Fermont zal ontbinden. Dat was mijn bedoeling.'' Fermont en de conservatoren waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar.