Bellen met Leefbaar Almere

Nico van Duijn is fractievoorzitter van Leefbaar Almere in de gemeenteraad van Almere. Hij is de Engelse namen van gebouwen in zijn stad helemaal zat en gaat direct na de vakantie een motie indienen om de ,,taalvervuiling'' tegen te gaan.

Is het zo erg in Almere?

,,Nou ja, wij bouwen hier in hoog tempo een nieuwe stad en alle architecten die daar bij betrokken zijn nemen hun eigen jargon mee. Alle nieuwbouw in het centrum is ontworpen door bekende architecten, bijvoorbeeld Rem Koolhaas. Maar dat soort architecten gebruikt vaak Engelse namen om de boel te verkopen.''

Kunt u wat voorbeelden noemen?

,,Zeker, zo hebben we de Wave, the City, Side by Side.''

En dat zijn?

,,Allemaal flatgebouwen.''

Waarom ergert u het zo?

,,Het aantal Angelsaksische termen in deze stad is echt abnormaal. We hebben hier Omniworld, dat is gewoon de lokale voetbalclub. Als je dat in het Nederlands de Hele Wereld had genoemd dan werd je uitgelachen, maar in het Engels mag het wel. Hoe verzin je het? Het is toch geen Simcity [Engels computerspel om steden te bouwen] hier? Het is gewoon een gebrek aan fantasie en subtiliteit. Ze hebben nog net geen gebouw de Twin Towers genoemd.''

Gaat uw kruistocht verder dan gebouwen?

,,Nee hoor, ik kom zelf uit de research, ik denk in het Engels en schrijf hele stukken in het Engels. Het gaat mij slechts om de publieke ruimte. Het is een smaakkwestie.''

Heeft u al ideeën om de gebouwen een andere naam te geven?

,,Ja, we hebben bijvoorbeeld een theater in de stad met een soort roestige beplating aan de buitenkant. In de volksmond heet dat gebouw de Roestbak en nu heet het ook officieel zo. Dat leeft en is ontstaan onder de burgers zelf.

Roestbak doet mij denken aan een oude auto.

,,Mij niet, het is een naam die ontstaan is op straat. Zo hoort het.''

    • Tom Kreling