Andere andere tijden

Er ging even een steek door me heen toen onze Nederlandse jongen Osendarp op de Olympisch Spelen van 1936 bij de estafette het stokje liet vallen. Gelukkig ging hij zo niet de geschiedenis in. Hij had al een bronzen medaille gewonnen op de 100 meter. Het geschiedenismagazine Andere tijden op Nederland 3 gaf de aftrap voor de totale vertoning van de legendarische film Olympia 1936. Nederland 2 vertoonde intussen de andere andere tijden van de Nederlandse televisiegeschiedenis in Daar blijf je voor thuis.

Dat lijkt me een titel van vóór de video. Want wie blijft er tegenwoordig nog thuis voor een televisieprogramma? Dat neem je op en kijk je vervolgens nooit meer af. En trouwens Daar blijf je voor thuis is aardig maar nou niet echt om voor thuis te blijven. Het moet ook eigenlijk zijn Daar bleef je voor thuis.

Voor All you need is love in zijn begintijd deden de mensen dat. Liefdesboodschappen van de ene mens naar de andere via een videoband in een caravan, is dat wel ethisch, vroegen de intelligentsia zich bezorgd af maar het gewone kijkersvolk lustte er wel pap van. Ook van De sterkste man waar men zich kon vergapen aan gewone binken die vrachtwagens voorttrokken en stalen buizen ombogen. De AVRO-leiding vond dat programma eigenlijk beneden hun stand, maar ja, het scoorde.

Daar blijf je voor thuis heeft veel weg van het zaterdagavondse TV toppers van de NCRV. Waar Nelleke van der Krogt van de ene naar de andere (voormalige) ster huppelt, heeft Jos Brink één gast die een vijftal favoriete televisiefragmenten mag kiezen.

Ik mag aannemen dat de heren netcoördinatoren wel hebben gemerkt dat NCRV en AVRO in dezelfde archiefvijver visten. Maar ze moeten met hun klompen hebben aangevoeld te zullen scoren met deze hang naar vroeger ,,toen het nog leuk was op de televisie''. En scoren doen ze. Voor weinig geld. Met een nieuwe bezuinigingsronde van 50.000 euro voor de boeg moet je niet te kieskeurig zijn.

De redacties van beide programma's zijn ook niet bepaald eenkennig. Daar blijf je voor thuis had gisteren Robert ten Brink, die ook bij Jos Brink in TV toppers is geweest, Jos Brink op zijn beurt zat ook in Daar blijf je voor thuis. Er worden ook identieke fragmenten gebruikt. Je kunt het incest noemen, maar laten we het maar op kruisbestuiving houden. Een woord waar Jos à la Babbelonië (dat ook al eens voorbijkwam) ongetwijfeld op door zou gaan: ,,Kruisbestuiving, ha, ha, dat vind ik maar een vreemd woord, ik moet dan altijd aan poedersuiker denken. Zullen we het maar buisbestuiving noemen?'' Zo wordt het toch nog gezellig op de zaterdagavond.

Tot slot moet ik één ding bekennen. Verleden week ben ik voor TV toppers thuisgebleven! Het was mij bekend dat één van de gekozen fragmenten van Rob de Nijs uit ons eigen Showroom kwam (1981): Dirk, de oude visser, die nooit televisie keek en dus ook nooit had gezien dat er mensen op de maan liepen. ,,Ha, ha, en dat geleufde gij???'', riep hij uit. En op mijn vraag wat anderen van zijn mening vonden, antwoordde hij: ,,Als jij nou zegt dat ze er op geweest zijn en ik zeg van niet, dan staan we toch gelijk!'' Een paar weken terug las ik tot mijn verbazing dat Dirk in de Verenigde Staten talloze medestanders blijkt te hebben die beweren dat die hele maanlanding een truc is. De NASA schijnt zelfs een film te hebben laten maken om ze ervan te overtuigen dat de maanfoto's echt zijn. Dirk is niet meer, maar het zou geen indruk op hem hebben gemaakt: ,,Nee, ze komen er nooit, want als ze er komen, bevriezen ze en op de zon komen ze ook nooit want dan verbranden ze. Ze horen niet in de ruimte. De vogeltjes die horen in de lucht, de mensen op de aarde.''

Dit is de laatste bijdrage van oud-programmamaker Jan Fillekers. Hij is lid van het incidenteel nog naar buiten tredende gezelschap Farce Majeure.

    • Jan Fillekers