Zeker vier doden bij strijd Zuid-Ossetië

Voor het eerst zijn in de huidige crisis tussen Georgië en de separatistische regio Zuid-Ossetië doden gevallen. Bij langdurige schietpartijen tussen Osseten en Georgiërs kwamen vannacht aan Georgische kant vier mensen om het leven – drie soldaten en een burger – en werden zeven anderen gewond. Dat heeft de Georgische regering gemeld. Andere bronnen maken melding van vijf doden aan Georgische kant, maar die berichten zijn niet bevestigd.

Het was de tweede opeenvolgende nacht dat in Zuid-Ossetië over en weer werd geschoten. De incidenten van vannacht vonden plaats bij het door Georgiërs bewoonde dorp Eredri. Het Georgische televisiestation Roestavi-2 maakt ook melding van de beschieting, door Osseten, van het ziekenhuis van de plaats Tamaratsjeni. Bij de inslag van een granaat zouden een dode en diverse gewonden zijn gevallen. Die melding is niet officieel bevestigd.

De autoriteiten van Zuid-Ossetië maakten melding van gevechten op een andere plaats, niet ver van de hoofdstad Tschinvali. Daarbij zouden zeven Osseetse burgers gewond zijn geraakt; een van hen, een vrouw, zou er ernstig aan toe zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de eenzijdig uitgeroepen republiek Zuid-Ossetië liet weten dat de Georgiërs met de strijd waren begonnen.

Een vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Defensie – Rusland, dat Zuid-Ossetië in zijn separatisme steunt, heeft een vredesmacht in Zuid-Ossetië – beschuldigde ditmaal evenwel de Osseten van het openen van de vijandelijkheden. Een Russische waarnemer, kolonel Nikolaj Baranov, zei dat de Osseten rond drie uur vanochtend begonnen met schieten, en dat de Georgiërs het vuur met mortiergranaten hadden beantwoord.

Tussen de schietende partijen in lagen drie posities van de Russische vredesmacht. Bij de Russen vielen geen gewonden, zo zei Baranov.