Zeilen

Met een voormalig topzeiler uit België (Jacques Rogge) aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de multiwatersportdiscipline wat betreft status niets te vrezen. Sinds Parijs (1900) zijn disciplines toegevoegd, geschrapt of behouden. Zeilen telt nu elf disciplines, met zowel mannen-, vrouwen- als gemengde onderdelen (Star-boot). Dat laatste is uniek binnen de Olympische Spelen. De zeilsport heeft één `olympisch nadeel': hoge kosten, waardoor de deelnemers vrijwel allen afkomstig zijn uit het rijke Westen. Nog een nadeel: zeilen is gebonden aan het open (zee)water, en de locatie bevindt zich vaak op grote afstand van het epicentrum van de Spelen: het olympisch stadion. Zeilers hebben dan vaak ook het gevoel `niet bij de Spelen te zijn, maar bij een soort superwereldkampioenschap'.

Olympische sport sinds: 1900

Aangesloten landen cq. federaties: 121

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 66.000

Toplanden: Australië, Groot-Brittannië en VS