Worstelen

Worstelen behoort tot de oudste sporten, en stond al bij de Grieken op het programma bij de Olympische Spelen in de Oudheid. Worstelen is dan ook een van de oudst bekende tweekampen tussen mannen, zonder gebruik van wapens, die reeds in 708 voor Christus werd beoefend. De vechtsport maakt al sinds de eerste moderne Olympische Spelen, die van 1896 in Athene, deel uit van het programma. Honderdacht jaar later maakt in diezelfde stad het vrouwenworstelen zijn debuut. Het is het enige nieuwe onderdeel bij de Spelen, waarvoor de mannen op last van het Internationaal Olympisch Comité twee van de in totaal zestien gewichtsklassen hebben moeten inleveren. Nederland probeerde dit voorjaar vier internationaal onbeduidende judoka's in recordtempo om te scholen tot olympische worstelaars. Dat mislukte: geen van hen doorstond de schifting bij de twee kwalificatietoernooien. Worstelen telt twee hoofdstromen: het Grieks-Romeins en de vrije stijl. In Athene wordt geworsteld in de gloednieuwe Ano Liossia Olympic Hall, gelegen in het noordwesten van de stad. Worstelen zal in de schijnwerpers staan in de Griekse hoofdstad door de grote affiniteit die de Hellenen van oudsher hebben met deze in Nederland nagenoeg onbekende sport.

Olympische sport sinds: 1896 (m) en 2004 (v)

Aangesloten landen cq. federaties: 144

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 1.036

Toplanden: Rusland, VS en Zuid-Korea