Voorkeur Theater

Boukje Schweigman

Jonge regisseuse Boukje Schweigman maakte voor het Bossche festival Boulevard de mimevoorstelling Ruim. Op een geheime lokatie leidt een god de toeschouwers rond door zijn alternatieve scheppingsverhaal, met kruipende, zwemmende en hangende wezens die even nieuwsgierig naar de bezoekers staren als andersom. Schweigman biedt vreemde beelden en geluiden die de geest openzetten. Toekijken is haar niet genoeg, de bezoeker moet zich laten meevoeren.

T/m 15 aug Den Bosch, verzamelpunt De Parade. Inl 073 6137671 of www.festivalboulevard.nl

De Parade

Verreweg de mooiste voorstelling van theaterfestival De Parade, dat zijn laatste weekend ingaat, is De achtertuin van Lange Poten (Alex Klaasen, Raymonde de Kuyper, Carla Mulder en musicus Ray van Santen). Net als hun vorige komedie Doorgefokt gaat De achtertuin over de hypocriete mores van de Vinexwijk. Deze voorstelling is eerder tragisch dan hilarisch. Een weerloze vrouw overkomt allerlei rampspoed. Haar buurvrouwen ruiken bloed en trappen haar nog verder de stront in.

T/m 15 aug Amsterdam, Martin Luther Kingpark. Inl 033-4654555 of www.deparade.nl

Amsterdamse Bos

In het openluchttheater van het Amsterdamse Bos wordt Ceasar en Cleopatra opgevoerd, over de Romeinse veldheer die na het verslaan van zijn rivaal Pompeï in Egypte blijft hangen. Verleid door de mooie Egyptische koningin (dat neusje!) mengt hij zich in een hofintrige. Schrijver en regisseuse Frances Sanders baseerde haar tekst op het libretto van Händels opera Giulio Cesare. Zij wil `kindertoneel voor volwassenen' maken, wat in dit geval snel, luchtig vermaak betekent.

T/m 4 sept Amsterdamse Bos, Amsterdam (21u30). Inl 020-643 3286 of www.bostheater.nl