Volleybal

Volleybal werd in 1964 door Japan op de Olympische Spelen geïntroduceerd, zonder dat daar, zoals indertijd gebruikelijk, de status van demonstratiesport aan vooraf was gegaan. Maar de Japanners zagen medaillekansen, omdat zij, vooral bij de vrouwen, tot de toonaangevende volleyballanden behoorden. Een geslaagde actie, want de Japanse vrouwen wonnen bij de Spelen van 1964 in Tokio goud en de mannen brons. Volleybal is sindsdien niet meer uit het olympisch programma verdwenen. Aan de olympische geschiedschrijving heeft het Nederlandse mannenteam in 1996 in Atlanta een gedenkwaardige bijdrage geleverd. De gouden medaille, gewonnen na een thrillerachtige ontknoping in de finale tegen aartsrivaal Italië, werd in Nederland zelfs tot het Sportmoment van de Eeuw gekozen. Dat team stond onder leiding van Joop Alberda, de huidige technisch directeur van de olympische ploeg. Een uitzonderlijke prestatie leverde de Amerikaan Kirch Kiraly. Nadat hij in 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoul) olympisch kampioen in de zaal was geworden, won hij in 1996 goud als

beachvolleyballer. Die discipline was dat jaar geïntroduceerd als nieuwe olympische sport. Een succes, zowel sportief als zakelijk, want beachvolleybal trok veel kijkers.

Olympische sport sinds: 1964 (m/v), 1996 (beach). Aangesloten landen c.q. federaties: 218. Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 127.648. Regerend olympisch kampioen: Joegoslavië (m), Cuba (v); beachvolleybal: VS (m), Australië (v)