Turnen

Wie kent niet het verhaal van Nadia Comaneci, de Roemeense turnster die in 1976 als veertienjarige meisje bij de Spelen van Montreal wereldroem vergaarde door als eerste turnster in de geschiedenis te worden beloond met `een 10'? Later zou haar leven een ingrijpende wending krijgen met een dramatische vlucht naar de Verenigde Staten. En wie herinnert zich niet de beelden uit 1996 van Kerry Strug, de Amerikaanse die ondanks een zware enkelblessure de gouden medaille voor haar land veiligstelde en huilend in de armen van coach Béla Karolyi werd weggedragen? Turnen is een televisiegenieke sport, die bij het IOC in hoog aanzien staat, maar bij de kijkers zowel positieve als negatieve emoties oproept. Waar sommigen de hoge standaard van artisticiteit adoreren, beschouwen anderen de sport als een veredelde vorm van kindermishandeling. De kritiek van die criticasters is evenwel danig verstomd sinds de leeftijdsgrens is opgetrokken tot 16 jaar. In de schaduw van het mediagevoelige turnen zijn er nog twee olympische disciplines die onder de hoede van de internationale gymnastiekfederatie vallen: ritmische gymnastiek en trampolinespringen. Bij laatstgenoemd onderdeel heeft Nederland in Alan Villafuerte een medaillekandidaat.

Olympische sport sinds: 1900 (m), 1952 (v)

Aangesloten landen c.q. federaties: 125

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 294.819

Toonaangevende landen: VS, Rusland en Roemenië