TUINEN & BEELDENTUINEN

Oranjestein

De particuliere historische Buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud houdt haar laatste open zondagen van 15 en 22 augustus van 13-17u. Het 28 hectare omvattende historisch Historisch Park heeft een romantische aanleg en herbergt een hertenkamp, vijvers, prieeltjes, witte pauwen en een rozentuin. Het ontwerp in Engelse Landschapsstijl van Pieter Roodbaard stamt uit 1822 en bevindt zich nog in originele staat. Er is een theeschenkerij in de Oranjerie.

Entree €2 kinderen gratis tot 12 jaar. Ingang aan de Marijke Muoiweg 6 waar tevens geparkeerd kan worden. Oranjewoud bij Heerenveen afslag 11 van de A32 en in Oranjewoud pijlen volgen. Inl 0513 632002. Toegankelijk voor rolstoelers. Geen honden.

Stadskweektuin bij nachtHet Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef in Haarlem organiseert op 17 augustus een avondwandeling door de Stadskweektuin. Dit jaar begint de wandeling om 22 uur. Omdat het de eerste keer is dat op dit tijdstip een wandeling wordt georganiseerd, is het zowel voor de deelnemers als voor de excursieleiders een verrassing wat de Stadskweektuin op dat late uur te bieden heeft. De gidsen en de wandelaars gaan in het schijnsel van tuinfakkels op zoek naar het nachtelijke gedrag van planten en dieren. Bekend is dat sommige plantensoorten een slaaphouding aannemen: zo verandert bij de één de bladdracht en de ander sluit zijn bloemen. Maar er zijn ook zogenoemde nachtactieve planten die door nachtvlinders bestoven willen worden en dit laten merken door hun sterke geur of oplichtende kleur. Oplettende wandelaars kunnen ook insecteneters als egels, padden en vleermuizen treffen.

Start excursie op 17 augustus om 22u vanaf het torentje op de Stadskweektuin, Kleverlaan 9 te Haarlem. Deelname € 2,50 incl koffie of thee. Deelnemers wordt geadviseerd een zaklamp mee te nemen. Inl 023 511 47 17.

Salviaweekeinde

Op de kwekerij van de familie Bastin wordt op 14 en 15 augustus het Salvia weekeinde gehouden. De Nederlandse Planten Collectie van ruim 250 verschillende Salvia's bevat soorten uit de hele wereld. In Nederland is er minder belangstelling voor het geslacht Salvia dan in het buitenland. We zien het bekendmaken van Nederlandse tuinliefhebbers met de veelzijdigheid van dit kosmopolitische geslacht dan ook als een uitdaging. De vele gespecialiseerde kwekers en liefhebbers waar we over de hele wereld mee in contact staan zijn graag bereid tot internationale samenwerking. Zo kan onze collectie blijven uitbreiden want het geslacht telt meer dan 1000 soorten. Onovertroffen hoogtepunt blijft Salvia discolor uit Peru, met zilver blad en zwarte bloemen. (zie foto) De onderkant van het blad is donzig wit. Salvia discolor bloeit vrijwel jaarrond. Recente aanwinsten bij de winterharde vaste planten in de collectie zijn o.a. Salvia nemorosa `Caradonna', Salvia nemorosa `Schwellenburg het zusje van `Pußtaflamme (`Plumosa) met dezelfde purperrode kleur maar iets minder zware bloemen en Salvia officinalis `Crispa' Echte salie maar dan met sierlijk grijs gekroesd blad. Salvia bloemen zijn eetbaar.

Claude Pohlig zal de bezoekers tonen hoe ze in gerechten passen.

Salviadagen bij Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek (L). Za en zo 10-17u. Vrije toegang.Inl 045-5231475 & www.bastin.nl

De Boog

Galerie/Beeldentuin de Boog viert deze zomer haar eerste lustrum met de ingebruikname van een nieuwe galerieruimte. Voor de vijfde maal organiseert galerie/beeldentuin De Boog te Westernieland haar zomerexpositie onder de titel eelden op het Hogeland V. Naast de twintig kunstenaars die er jaarlijks in de beeldentuin hun nieuwste werk presenteren is er opnieuw een binnenruimte bijgekomen. Al jaren was het streven om naast de grote collectie beelden buiten plek te bieden aan meer kwetsbaar en minder gangbaar werk. Te denken valt aan installaties, eenmalige projecten, bijzondere thema's. De openingsexpositie in de nieuwe ruimte bestaat uit werk van Els Jörg- Winkler en een installatie van Luc Boyer. Later dit seizoen werk van Auk Russchen en als afsluiting van het zomerseizoen Yvonne Struys.

De Boog, Dirk Wierengastraat 44, Westernieland, Open t/m 26 sept do-zo 13-17u. Inl 0595 528463.

Giardino

Aan de doorgaande Rijksweg tussen Valkenburg en Maastricht werd in een landhuis omgeven door een grote tuin onlangs Giardino Beeldentuin geopend. Op de kunstexpositie worden grotere sculpturen tentoongesteld van kunstenaars als de beeldhouwers Nic Jonk, Jos Dirix, Ati Emmerik, Saskia Pfaeltzer en Judith Wiersema. Bijna onopgemerkt loopt de beeldentuin door in het ruime landhuis, waar behalve kleinere beelden bovengenoemde kunstenaars ook schilderijen van Saskia Pfaeltzer en Josef Jan Michnia te bewonderen zijn.

Giardino Beeldentuin, Rijksweg 31, Berg & Terblijt (L). Open: tm 31 okt. za en zo 11-17u, en op afspraak. Inl 043-6042555 & www.giardino beeldentuin.nl. Toegang gratis.

De Plantage

Op 15 augustus opent een nieuwe expositie in Beeldentuin De Plantage, tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Er staan beelden opgesteld van Carla Förster, Else Ringnalda, Willem Vermandere, Thijl Wijdeveld en Marcel van Zijp, die tevens eigenaar is van de beeldentuin.

Beeldentuin De Plantage, Julianaweg 8, Wouwse Plantage. Open vr za en zo 13-17u. Inl 0165-378975 of www.plantage-vanzijp.nl

Anningahof

In Zwolle ligt de beeldentuin Anningahof. Het park is aan de hand van begroeiing en inrichting opgedeeld in vijf verschillende kleurvlakken.

Onder de in totaal achtenvijftig exposanten uit binnen- en buitenland o.a. Enkele exposanten zijn o.a. Mari Boeyen, Tom Claassen, Thom Puckey, Pjotr Müller, Guido Mertens, Hans van Bentem, Carel Visser en Peer Veneman.

Anningahof, Hessenweg 9, Zwolle. Expositie tot en met 17 oktober wo t/m zo 13-18u.

Entree €6. Kind €3 (incl consumptie). Inl 038-4225030 & www.anningahof.nl

Beelden aan de Vecht

Zowel qua tuin als qua beelden is Beelden aan de Vecht een lust voor het oog. De beelden, figuratief en abstract, zijn kleurrijk, humorvol of anderszins anders-dan-anders. Al is er ook klassieker werk te vinden. Naast brons is er veel aandacht voor keramiek dat een groot deel van het jaar buiten kan staan, zoals de witte sculptuurschalen van Barbara Nanning en de vreemdsoortige damesbeelden van Heidi Daamen.

In het oog springend dit jaar zijn de ballenfontein van Lodewijk Ten Bosch en de bronzen hazenbeelden van Yvonne Visser, die sterk doen denken aan scènes en figuren uit Alice in Wonderland. Vanaf het dakterras hebben bezoekers fraai overzicht over de tuin, die door May Hobijn en haar man Joop is aangelegd rond een voormalige fabriek in stalen veren en onderdak biedt aan tweehonderdveertig beelden van ruim dertig kunstenaars.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Open: t/m 15 aug, vr t/m zo 12-17u. Tel 0346-560518. Website: www.st-ives.net/a/beelden-aan-de-vecht. Entree: €2,50 (kinderen onder de 12 jaar geen toegang). (De tuin ligt tussen Maarssen en Breukelen naast de begraafplaats).