Triatlon

Triatlon is met voorsprong de jongste olympische sport. Bedacht in 1973 in Californië en geformaliseerd als wedstrijd in 1978. Vier jaar geleden werd in Sydney de eerste olympische triatlon gehouden, zij het dat de klassieke afstanden waren ingekort tot 1,5 km zwemmen, 40 km wielrennen en 10 km hardlopen. En dat is een significante beperking van de oorspronkelijk drie-eenheid: 3,85 km zwemmen, 179 km wielrennen en 42,195 km hardlopen. De triatlon vindt zijn oorsprong in San Diego aan de Amerikaanse westkust. De bedenkers waren Jack Johnstone, Don Shanahan en Dave Pain. Zij organiseerden in 1974 de Mission Bay Triathlon, die ging over 6 mijl lopen, 5 mijl wielrennen en 500 yard zwemmen. De race trok 46 deelnemers, onder wie John Collins, die als marineofficier was gelegerd op Hawaii. Ondanks zijn 35ste plaats had Collins dermate genoten, dat het idee bij hem postvatte drie bestaande sportevenementen op Hawaii te combineren tot één wedstrijd. Het leek hem de ultieme uitdaging de Waikiki Roughwater Swim, de Around-Oahu Bike Race en de Honolulu Marathon samen te voegen. Zijn door velen voor waanzinnig versleten plan kreeg uiteindelijk gestalte in 1978; de inmiddels wereldberoemde `Ironman' was geboren.

Olympische sport sinds: 2000. Aangesloten landen c.q. federaties: 98. Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 9.357

Regerend olympisch kampioen: Simon Whitfield (Can/m),

Brigitte McMahon (Zwi/v)