Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van 27-jarige Ramzan Kadyrov, zoon van de in mei vermoorde president van Tsjetsjenië, die met zijn eigen militie strijd voert tegen de rebellen. Over twee weken wordt er een nieuwe president gekozen. Verder zeer goedkope botoxbehandelingen en borstvergrotingen in Argentinië. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de schijnbare metamorfose van Libië en zijn dictator Gaddafi die afgelopen dinsdag beloofde 28,5 miljoen euro uit te keren aan de slachtoffers en nabestaanden van een bomaanslag op een Berlijnse discotheek in 1986. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Uit de serie over Marokkanen blijkt dat er nog niets is gedaan met het Nederlandse hulpgeld dat is overgemaakt na de aardbeving begin dit jaar in het noorden van Marokko. Ned.3, 22.33-23.03u.

Larry King live. Gesprek met president Bush en zijn echtgenote Laura. CNN, 3.00-4.00u. en morgen herhaling 10.00-11.00u.

DOCUMENTAIRE

Op reis met de Heer. Over bejaarde bedevaartgangers naar het klooster van Padre Pio, een van de populairste heiligen van Italië, en de reisleiders Luciano en Silvio die zich ontpoppen als gehaaide verkopers. Ned.1, 23.10-0.05u.

AMUSEMENT & SPORT

Brok in de keel. In deze derde aflevering over speciale, grappige en ontroerende herinneringen aan bepaalde nummers zingt cabaretier Herman Finkers een nieuwe versie van het nummer van de blinde Turks-Almelose troubadour Ömer Kadan Ik ben alleen. Finkers stopte wegens ernstige ziekte met zijn programma's maar krabbelt weer op. Ned.1, 21.00-21.45u.

Studio sportzomer. Live uit de Griekse hoofdstad Athene waar morgen de Spelen beginnen gesprekken met oud-schaatster Yvonne van Gennip, de oud-roeiers Nico Rienks en Ronald Florijn en oud-hockeyer Floris Jan Bovelander. Ned.2, 22.45-23.35u.

KUNST

Andere tijden special. Avondvullend programma over fimmaakster Leni Riefenstahl en haar in opdracht van de nazi's gemaakte film Olympia met Fest der Völker en Fest der Schönheit uit 1936. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.02-22.00u.

Maria Callas, de diva en het noodlot. Portret van de flamboyante operazangeres Maria Callas die al tijdens haar leven een legende was. Met haar stem en theatrale uitstraling was zij tussen 1949 en 1965 de bekendste sopraan ter wereld. Canvas, 20.55-21.40u.

FILM

Blast from the past (Hugh Wilson, 1999, VS). Nadat hij sinds zijn geboorte bij z'n maffe ouders in de vergrendelde atoomschuilkelder heeft geleefd, betreedt naïeveling Brendan Fraser voor 't eerst de buitenwereld. Die blijkt niet op vaders verhalen te lijken, maar wel de Barbie-blondine Alicia Silverstone te bevatten. Gave bijrollen van Sissy Spacek als de heimelijk drinkende mama en Christopher Walken als de dakpantechnisch niet geheel gedichte papa. Net5, 20.30-22.25u.

.Mad Max II (George Miller, 1981, Australië). Adrenalinestuwend vervolg, in Nederland beter bekend als The road warrior. Eenzame wolf Max Rockatansky (Mel Gibson) neemt het in het postapocalyptische Australische woestijnlandschap op tegen een bende moorddadige nieuwe wilden. Veronica, 22.00-23.40u.

.Lola (Rainer Werner Fassbinder, 1981, West-Duitsland). Van buiten adembenemend mooie en van binnen vitale en meeslepende liefdesgeschiedenis tussen een overheidsambtenaar (Armin Müller-Stahl) en een prostituee (Barbara Sukowa). ARD, 23.45-1.35u.

.Musíme si pomáhat (Jan Hrebejk, 2000, Tsjechië). Het kinderloze echtpaar Josef (Bolek Polívka) en Marie (Anna Sisková) biedt tijdens de Tsjechoslowaakse nazi-bezetting de joodse kampvluchteling David (Csongor Kassai) een onderduikadres. Zwarte-markthandel, de kinderwens, onvoorwaardelijke vriendschap, de joodse tragedie, bijbelse analogie, collaborateur zijn of niet zijn – deze briljante zwarte komedie met meerwaarde biedt het allemaal. BBC2, 0.20-2.20u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Waterleidingmuseum Jos de Meyere in Utrecht een gesprek over de crisis in de beeldende kunst met Ann Demeester, directeur van het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief W139. In het tweede uur opnamen van Noah John. 747AM, 21.02-23.00u.

Mosaic. Hoorspel van Robert van Dijk over geluidscollages uit Amsterdam, New York, Rome en St. Petersburg. Overal raast het leven voorbij. Morgen, 747AM, 15.45-16.00u.