Taekwondo

Taekwondo, het ruige broertje van het niet-olympische (!) karate, staat voor de voet (tae)-vuist (kwon)-methode (do). Nadat de van oorsprong Koreaanse gevechtssport liefhebbers hebben het steevast over `gevechtskunst' al twee keer (1988 en 1992) mocht optreden als een zogeheten `olympische demonstratiesport', maakte de sport vier jaar geleden in Sydney zijn olympische debuut. Dank ging daarbij uit naar dr. Lee Kim Un-yong, de machtige en inmiddels ex-voorzitter van de World Taekwondo Federation en, niet onbelangrijk, tot voor kort vice-president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Zuid-Koreaanse zakenman vergaarde in de jaren zeventig een fortuin met de handel in wapens, en werd twee maanden geleden veroordeeld tot een geldboete en tweeënhalf jaar gevangenisstraf wegens omkoping, het aannemen van steekpenningen en verduistering. ,,Geen frisse jongen'', zei de Nederlandse bondscoach Henk Meijer al eens. Om toegelaten te worden, moest de sport wel een concessie doen: op last van het IOC ging het aantal gewichtsklassen terug van acht naar vier. Taekwondo oogt ruig en vervaarlijk, maar de kans op blessures is door de beschermende kleding (o.a. helm, borstbeschermer, handschoen) gering.

Olympische sport sinds: 2000

Aangesloten landen cq. federaties: 175

Geregistreerde beoefenaars in Nederland: 8.461

Toplanden: Zuid-Korea, Frankrijk en Cuba