Sporters bij Spelen getest op groeihormoon

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat bij de Olympische Spelen in Athene, voor het eerst sporters testen op het groeihormoon HGH.

Details over de opsporingsmethode worden uit vrees voor maatregelen om het gebruik ervan te maskeren angstvallig geheim gehouden.

Het bestaan van de nieuwe test werd vanochtend op een persconferentie in Athene bekendgemaakt door Dick Pound, de voorzitter van het internationale anti-dopingbureau WADA. David Howman, de Nieuw-Zeelandse directeur-generaal van WADA, vertelde dat de urinestalen die op HGH is onderzocht drie maanden bewaard zullen worden om desgewenst bij nadere verdenkingen gebruikt te kunnen worden.

De geslotenheid van het IOC en WADA over de opsporingsmethode is mede ingegeven door de goede ervaringen met de verrassingsstrategie die in 2002 werd toegepast bij de Winterspelen in Salt lake City. Daar werden skiërs als de Spanjaard Mühlegg en de Russinnen Lazutova en Danilova betrapt op Aranesp, een verbeterde vorm van het eiwithormoon epo, terwijl zij veronderstelden een niet traceerbaar middel te hebben gebruikt.

Menselijk groeihormoon (HGH) wordt in de geneeskunde gebruikt om te kleine kinderen iets beter te laten groeien, om het spierverlies van aids-patiënten tegen te gaan en om mensen die zware operaties ondergaan of lang op de intensive care liggen aan te laten sterken. Maar of sporters er ook beter van presteren is nooit direct onderzocht. Ratten die groeihormoon kregen presteerden beter. En duursporters die HGH kregen en trainden hadden een stofwisseling die er op wees dat ze meer spierweefsels kregen. Maar de Britse wetenschappers die dat vorig jaar onderzochten schreven in hun publicatie niets over toegenomen of verminderde prestaties.

HGH heeft een mythische status gekregen, ook al omdat het medicijn vrijwel gelijk is aan het hormoon dat het menselijk lichaam zelf maakt en daardoor in dopingcontroles niet goed op te sporen was. De laatste jaren heeft HGH veel van zijn aantrekkelijkheid verloren. Er zijn recent spiergroeibevorderende stoffen in het lichaam gevonden die een directer effect hebben: IGF-1 en myostatine zijn belangrijke voorbeelden.

Tijdens de persconferentie vanochtend in Athene deed IOC-bestuurder Pound vandaag de suggestie om sporters bij dopingcontroles te verplichten de naam van hun trainer en dokter te vermelden. Volgens hem zijn in de meeste gevallen die personen medeverantwoordelijk voor het gebruik van doping.